Barnböcker

Dagbok för alla mina fans: Gregs bravader

Av Jeff Kinney          

Betyg: 5 av 5.

Greg går i middle school och älskar tv-spel. Han har en storebror som har ett band och retar honom, en lillebror som behandlas som en prins av sina föräldrar och en jättebarnslig bästis. Sen får han en dagbok av sin mamma. ”Om hon tror att jag kommer skriva mina ”känslor” eller nåt så har hon fel.” I den här boken följer du med Greg Heffley i hans vardagsliv. Det kanske låter tråkigt men det är det definitivt inte. Han vardag kantas hela tiden av komiska händelser. Hur firar Greg halloween? Vad är osten för nåt? Det får du veta i den här boken. Jag rekommenderar den helt och hållet.

Dagbok för alla mina fans: Rodrick regerar

Av Jeff Kinney     

Betyg: 5 av 5.

En sak du inte ska fråga Greg Heffley är hur sommarlovet var. Han vill inte alls prata om det. Hans sommarlov var inget annat än en plågostund. Varje morgon, klockan sju tvingas han simma av sin pappa fast vattnet vid den tiden av dagen är iskallt. Inte nog med det. På sommaren hände något vääääldigt pinsamt. Men Gregs storebror Rodrick vet om det! På så sätt kan han låta Greg vara hans slav. Han säger att han ska berätta om den pinsamma händelsen till alla Gregs vänner. Kommer Greg att klara sig? Jeff Kinney berättar allt detta med mycket humor och spänning. Ska absolut läsas. Vänta inte!

Dagbok för alla mina fans: Helt Ute

Av Jeff Kinney

Betyg: 5 av 5.

Gregs föräldrar pratar hela tiden om ”den gamla goda tiden”. Gregs mamma samlar till och med in namnteckningar för att staden ska koppla bort alla elektroniska prylar och städa i stadsparken. Men är det verkligen en bra idé? Det tycker inte Greg i alla fall. Och när Greg smiter iväg från parkstädningen slutar det med att hans mamma använder sin mobil för att hitta honom. När han rent av buklar till kofångaren på familjens bil ser Greg bara en möjlighet att slippa undan sin pappas ilska; att åka på skolans läger som heter Hårdskövle gård där barn får lära sig hur livet var förr i tiden. Men hur kommer Greg att över leva på en gård där det rycktas att det går runt en galen bonde och där det inte ens bara finns en handdriven dusch? Och läget kan knappast bli värre när Gregs pappa kommer till lägret. Eller kan det? Rekomenderas!

Dagbok för alla superschyssta: Rowley Jeffersons loggbok

Av Jeff Kinney, Översatt av Johan Andreasson

I elfte timmen: Tvättade pengar

Av Martin Widmark och Petter Lidbeck 

Betyg: 5 av 5.

De tre pensionerna Osvald, Grace och Dagny får ingen bra service på banken. Dagny vill låna pengar men får inte. ”Hon kan ju dö innan hon änns lämnat lokalen” tänker bankdirektören. Osvalds aktier värda en halv miljon har gått ner i värde till bara 200 kr! Grace in en massa mynt på sin sons konto men men förvisas hon också. Men när affärsmannen Fransson kommer in är vägen helt fri. Detta tål inte de tre pensionärerna Osvald, Grace och Dagny. De planerar att göra en av historiens smartaste kupper. En spännande bok med pengatvätt, bankdirektörer och olagliga pengar. Ska läsas!

I elfte timmen: Lyckans hjul

Av Martin Widmark och Petter Lidbeck

Betyg: 5 av 5.

En ny bok om pensionärerna Grace, Dagny och Osvald! I denna bok åker de tre vännerna till Mallorca för de pengar Osvald fick tillbaka (se Tvättade pengar). Vädret är utmärkt och ingenting borde gå fel. Reseledaren varnar för ”Timeshare-försäljare”. Allt värkar perfekt innan det dåliga börjar. Först blir Grace av med sin fina handväska eftersom några henska väskryckare tar den. Sen luras Grace att spela bort allt hon äger -inklusive sin gamla diamantring- av den dumme reseledaren Lasse Bjurhage. Och till slut luras Dagny att köpa en Timeshare-lägenhet som inte änns är byggd än! Om vem ligger bakom detta? Gissa. Det är skurken Fredrik Fransson (se Tvättade pengar)! Då bestämmer sig de tre vännerna att ta sin hämnd! Och den hämnden kommer inte att vara nådig. Hur kommer det gå? Läs verkligen den här boken, särskilt om du har läst den första boken i serien!

I elfte timmen: Bröllop och barn

Av Martin Widmark och Petter Lidbeck

Betyg: 5 av 5.

Ännu en bok om pesionärsgänget som inte låter sig luras! Osvald, Dagny och Grace kommer hem från Mallorca med fickorna fulla med pengar. Men pengar ger också mycket besvär får de se. En kvinna kommer och påstår att hon är Osvalds dotter och vill ha pengar. Grace köper en gård och vill starta ett sommarläger för ”smutsiga stadsbarn som bara har bakgårdar att leka på”. Osvald vill gifta sig med Dagny men Dagny blir väldigt arg när hon får veta att Osvald har haft en dotter och lämnade sin fru när hon var gravid. Men det sjuka är att Osvald aldrig har fått någon dotter! Han har bara haft en son, inte en dotter. Han måste reda ut det här, och snabbt. Lika bra som de två första böckerna i serien. Om du läst de tidigare böckerna måste du verkligen läsa den här. Rekommenderas!

I elfte timmen: Förbjuden frukt

Av Martin Widmark och Petter Lidbeck

Betyg: 5 av 5.

Den fjärde och sista boken om pensionärstrion Osvald, Grace och Dagny. Grace njuter nu av livet som grevinna (nästan i alla fall). Men vad har hänt? Osvalds son Kenneth har blivit lurad att gå med i sekten ”Jesuskamraterna” där alla lever på fallfrukt medans deras ledare lever i lyx och lämna sin familj. Mystiskt. Osvald, Dagny och Grace ger sig ut för att hjälpa Kenneth. Men vem ligger bakom detta? Jo det är Fransson som nu kallas Frälsar-Fransson. Men kommer de lyckas lura Fransson att släppa Osvalds son Kenneth? Den är väldigt spännande, det är synd att det inte finns fler. För min del tycker jag de tidigare böckerna i serien är mer spännande. Om du läst de tre tidigare böckerna måste du läsa den här. Rekommenderas!

Miljardärkillen

Av David Walliams

Betyg: 4 av 5.

Tänk hur det skulle vara att ha en miljon. Eller en miljard. Eller mer. Det har Joe Spud. Han har allt han kan önska sig. Han har privat gocartbana, en guldklocka, en robothund från Japan och mycket, mycket mer. I stort sett allt han kan önska sig (och inte kan önska också, för den delen). Men det finns en sak som han inte har. Det är vänner. Han har inte en endaste. I den skola han går blir han retad som ”Rumpnissen” eller ”Rumpfräschkillen”. Hans pappa är nämligen skaparen av ”Rumpfräsch”. Så jag skulle tro att du inte skulle vilja vara som Joe Spud. Kommer Joe få en vän? Ska verkligen läsas.

Tillbaka till Pompeji

Av Kim M. Kimselius     

Betyg: 5 av 5.

Ramona ska åka till Pompeji med sin skolklass. De går runt i museet där kan man se gipsavgjutningar av Pompeji-borna. Sen går de till staden (eller rättare sagt det som finns kvar av den). Det är ganska intressant tycker Ramona. Plötsligt känner hon sig väldigt  sömnig. Hon går in bageri-ruinen för att ta en tupplur. När hon vaknar så ser hon sig omkring. Istället för en ruin ser hon ett livligt bageri! Då förstår hon att hon rest till det forntida Pompeji. Då kommer hon att tänka på det! När kommer vulkanen Vesuvius att få utbrott? Är det om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter? Det enda hon vet är att utbrottet skede år 79. Men vad är det för år just nu? Då träffar hon Theo. Hon får bo hos hans familj. Hon berättar om vulkanen, om det kommande utbrottet och om att hon kommer från framtiden. Men ingen tror henne! Kommer hon rädda Pompeji undan katastrofen? Den här boken är jättespännande. Ska absolut läsas!

Hur du tränar din drake

Av  Cressida Cowell 

Betyg: 5 av 5.

Hicke Hiskelig Halvulk är huliganstamens hövding Tryggvåld de Väliges arvinge. Han är stammens hopp och framtid. Nu kanske du tror att han är nån stark typ men då har du fel. Han är tvärtom en ynkrygg. Han lyckas inte ens få sig någon vidare bra drake. Det enda han lyckas få är en helt vanlig Hus- och hemdrake (den vanligast draksorten) som på köpet är förvånansvärt liten och inte har några tänder. Inte nog med det, han är jätte dålig på allt i Vikingatränarprogramet (vikingarnas skola). Hur kan han någonsin bli hövding om allt fortsätter så här? För att bli en riktig viking måste han klara mandomprovet. Men om han inte klarar det då blir han landsförvisad.

Sune och Svarta mannen

Av Sören Olsson och Anders Jacobsson     

Betyg: 4 av 5.

Sune ska åka på sommarläger! Det ska bli roligt. Det är första gången i hela hans liv som han ska åka på läger. Han ska paddla kanot i vilda och farliga forsar och massor med andra saker. Han ska bo i ett tvåmannatält tillsammans med sin bästa kompis Jocke. Men allting på lägret är inte perfekt. Det finns en sak som Sune oroar sig för. Sunes bästis Jocke har nämligen berättat om att det finns en viss ”Svarta Mannen” som går runt i lägret på kvällarna och smittar barnen med hemlängtansbaciller så att de får hemlängtan och vill åka hem. En väldigt mörk kväll känner Sune att han absolut måste gå på dass. När han kommer fram hör han en mystisk röst som ropar ”Koooom, kooom…”. Är det Svarta mannen? Spännande läsning. Den handlar inte bara om när Sune är på läger utan också om lite andra saker. Läs gärna.

Självklart, Sune

Av Sören Olsson och Anders Jacobsson     

Betyg: 5 av 5.

Sune ska bli storebror igen! Hoppas att bebisen inte blir för skrikig. Det blir en flicka. Hon ska heter Isabelle. Det är ett fint namn tycker Sune. Av någon anledning blir pappa väldigt nervös när bebisen ska födas. Sune ska också gå till frisören och klippa sig. Det är ganska läskigt tycker Sune, han är nämligen väldigt håröm. Kanske den hårömaste personen i världen. Familjen Andersson går på trivselkväll. Det är roligt, det tycker i alla fall Sune och Håkan. Och så har Sune också party. Det är roligt det.

Dexter Olssons Äventyr: Morfars hemlighet

Av Michael Wiander       

Betyg: 5 av 5.

Dexter är ofta hemma hos morfar. Mamma är nästan aldrig hemma. Hon är arkeolog och jobbar på universitetet. Morfar är den enda vuxna person som Dexter litar på. Morfar berättar ofta spännande historier. Han förklarar alltid allting på ett väldigt enkelt sätt. Han gör också världens godaste mat. Dexters favoriträtt är afrikansk Jambalaya. Men en dag när Dexter är hemma hos morfar avslöjar morfar sin stora hemlighet. Han är nämligen ledare för Motståndsrörelsen. Motståndsrörelsen krigar (eller, ja de krigar inte med vapen och sånt) mot Evan Kostroff, som vill bygga upp en ny rymdvärld med bara smarta människor. Kostroff är ond, väldigt ond. Det beror nog på att han inte hade någon och leka med när han var liten. Hans föräldrar var forskare som jobbade vid Nordpolen. Där fanns det ingen som Kostroff kunde leka med, så han läste i stället. Han började hata människor som bara tittade på Tv. Då bestämde han sig för att bygga en ny värld i rymden, utan Tv, med bara smarta människor. Kostroff försvaras alltid av sina Svarthattar.

Morfar visar Dexter sitt hemliga kontor. Där har han olika datorer så att han kan kommunicera med de andra i Motståndsrörelsen. Sen visar han Dexter sitt laboratorium. Där har han alla sina uppfinningar som hjälper Motståndsrörelsen att strida mot Kostroff. Men då kidnappas Dexter av Kostroff! För att ge tillbaka Dexter vill Kostroff att morfar ska ge sina uppfinningar. Men det kan morfar inte göra! Om Kostroff får tag i morfars uppfinningar så är det slut med världen. Därför ger sig morfar iväg för att ta tillbaka Dexter.

I Kostroffs luftskepp (han har ett jättestort luftskepp) är Dexter fånge. Där träffar han en pratande apa (som hatar att bli kallad apa) som heter Tomas. Tomas kan inte bara prata, han är smart också. Då kommer morfar och befriar de från Kostroffs luftskepp! En Svarthatt blir snäll och hjälper de. Han blir döpt till Rex (Svarthattar har inte namn bara nummer). Fast polisen är efter de så de ger sig iväg till Svalbard (där ligger Örnnästet, Motståndsrörelsens högkvarter). Efter mycket besvär kommer de äntligen fram till Örnnästet på Björnön. Men det finns en spion bland de och fler och fler Svarthattar attackerar de för att få tag i morfars ritningar. Hur kommer det att gå? Den här boken är jättespännande! Fast den är väldigt lång, närmare bestämt 600 sidor. Rekommenderas!

Dexter Olssons Äventyr: Flykten till Vulkanön

Av Michael Wiander

Farbror Joakims liv

Av Don Rosa

Betyg: 5 av 5.

Den här boken kom ut på 90-talet, fast den som jag här recenserar är en nyutgåva från förra året. Här får vi höra allt om farbror Joakims liv. Från när han känar sin första krona i Glasgow till när han flyttar in i Ankeborg följer vi med honom. Först gör han debutt som skoputsare och senare som torvförsäljare. Den delen är rätt rolig. Han har en affisch där det står ”Rikt folk eldar med torv! Oerhört dyrt! Imponera på grannarna!”. Med pengarna han känar försörjer han familjen. Efter några år bestämmer han sig för att söka lyckan i andra delar av världen. Han sliter i många långa år. Han känar stora pengar men tvingas sen bli av med de ingen. Han blir rikare och rikare. Men då förlorar han (nästan) alla sina vänner. Varenda krona, varenda öre känar han hederligt. Bara en enda gång gör han det ohederligt. Och det fick han länge ångra. Till slut kommer han till Ankeborg (som då är en liten stad). Där bygger han pengabingen på en kulle. Sen ger han sig ut i världen igen. När han kommer hem igen då är han världens rikaste anka. Slutet är roligt men jag berättar inte mer. Rekommenderas verkligen! Den är fantastisk. Don Rosa har verkligen gjort den på ett perfekt sätt!

Rena rama stenåldern

Av Bengt-Åke Cras

Betyg: 4 av 5.

Den här boken handlar om en helt vanlig pojke i en helt vanlig stad. Tja, i början så är allt som händer också helt vanligt. I boken så kan det vara lite svårt att förstå om det är Bernhard – huvudpersonen – som berättar, eller om det hela händer i nutid. I mitten av boken är man tillbaka till där man var i början så det är lite förvirrande. Till handlingen. Bernhard är ständigt mobbad av den dumme killen Donald. En dag så tar han en omväg på ett litet berg. Han tar sig ner i en bunker, och vad hittar han där? Jo, en liten familj från stenåldern. För stenåldersflickan Tuva och hennes föräldrar Gorm och Björk är allting i den moderna världen helt okänt. De är ju vana vid grottor, vargar och stenyxor och inte bilar, höghus och datorer. Bernhard måste till varje pris få tillbaka stenåldersfamiljen till sin egen tid. För att lyckas måste han hitta ett tidsfönster. Men det är lättare sagt än gjort. Som tur får han hjälp av sin vän Jimmys mormor, Anna, som är arkeolog och expert på forntida språk. Men även med Annas hjälp är det inte lätt. Kommer Bernhard och hans medhjälpare Anna att lyckas få tillbaka stenåldersfamiljen tillbaka till sin egen tid? Rekommenderas.

Hotell Gyllene (Kn)Orren: Loke den lömskes skatt

Av Måns Gahrton och Johan Unenge

Betyg: 4 av 5.

Hotell Gyllene (Kn)Orren står som vanligt tomt på gäster. Grossman hotell står däremot fullt. Det finns rentav ett rum för lite. Två män med namnen Rudolf och Rolf VÄGRAR att dela rum och kommer därför till Hotell Gyllene (Kn)Orren. Men Roger gillar inte de två männen. ”De som väljer Grossman hotell före Hotell Gyllene (Kn)Orren kan inte ha någon god smak”, tänker Roger. Och det är något mystiskt med de två männen. De gräver en massa i närheten av hotellet. Och sen upptäcker familjen att de två mystiska männen letar efter ett bra ställe att bygga en soptipp! Det måste ju familjen Rantanen sätta stopp för. Ingen kommer att bygga en illaluktande soptipp vid deras fina hotell! Den här boken är ganska rolig. Rekommenderas!

Percy Jackson: Född till hjälteAv Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Percy har ADHD och dyslexi. Han blivit relegerad från varje skola han gått i. Varje gång han blivit relegerad har det hänt något konstigt. Det enda ämnet som han tycker är helt okej är latin med Mr Brunner. Särskilt när det är frågesport och Mr Brunner tar fram bronssvärdet och bronsskölden. En dag när Percy är på skolutflykt till ett museum händer något mycket konstigt (och läskigt). Matteläraren Mrs Dodds förvandlas plötsligt till en ilsken furie som inte vill något annat än att döda Percy. Sen kommer Mr Brunner och ger Percy en penna som sen förvandlas till ett bronssvärd. Percy prövar att hugga mot furien (och matteläraren) Mrs Dodds. Han träffar och plötsligt försvinner Mrs Dodds. När han kommer tillbaka till sina klasskompisar säger alla att Mrs Dodds aldrig har existerat. Fast när hans bästa (och ända) kompis Grover säger samma sak ser Percy att han ljuger. Grover ljuger nämligen väldigt dåligt. Vad hände egentligen?

I slutet av året blir Percy som vanligt relegerad. Då så åker han hem till sin mamma i New York. Hans mamma är jättesnäll men är gift med Stinkande Gabe (som inte är pappa till Percy). Stinkande Gabe är den mest otrevliga person i världen (nästan i alla fall). Han spelar poker och dricker öl med sina kompisar hela dagarna. Under året som gått har Percys rum förvandlats till Gabes rum. Det ligger ölflaskor överallt. Det enda Percy vill är att åka till Montauk, stället där han var med sin mamma när han var liten. Fast Gabe vill inte låta de åka. Till slut lyckas Percy och hans mamma ändå övertyga Gabe. När de kommer fram till Montauk är det ett oväder på gång. Mitt i natten knackar någon på dörren. Där står Grover, utan byxor. Där fötterna borde sitta finns ett par… KLÖVAR! Av någon anledning åker de iväg någonstans. Plötsligt uppenbarar sig, bakom de, en enorm basketspelare med en duk runt halsen. Fast den enorme basketspelaren är inte någon annan än självaste Minotaurus1! Plötsligt dödar Minotaurus Percy mamma. Det konstiga är att hon försvinner i ett stråk av ljus. Percy lyckas döda Minotaurus som försvinner i ett moln av damm. Sen svimmar Percy. När han vaknar är han i en stor veranda. Då får han veta att han är ett halvblod2 och och att allt i den grekiska mytologin exsisterar på riktigt! Man kan tänka sig vilken chock Percy måste ha fått! Stället han har kommit till heter Halvblodslägret. Dit kommer halvblod som Percy. De måste nämligen skydda sig från monstren som inte vill något hellre än att döda halvbloden. Han blir vän med Annabeth, dotter till Athena3, och Luke, son till Hermes4. Efter en tid får han veta att han är son till Poseidon5. Plötsligt skickas han på uppdrag. Någon har stulit Zeus6 huvudblixt! Och Zeus anklagar Poseidon! Om inte någon hittar huvudblixten snart kommer ett krig mellan gudarna börja. Fast när Percy ger sig av med Annabeth och Grover märker han att det är något lurt. Kommer Percy att lyckas? Eller kommer ett stort krig mellan gudarna börja? Rekommenderas!

1Monster med horn från den grekiska mytologin.

2Resultatet av att en gud eller gudinna (från den grekiska mytologin) får barn med en dödlig (vanlig människa).

3Vishetens gudinna i den grekiska mytologin.

4Resenärernas (och även tjuvarnas) gud i den grekiska mytologin.

5Havets gud i den grekiska mytologin.

6Himlens gud i den grekiska mytologin.

Percy Jackson: Monsterhavet

VARNING: Om du inte läst förra boken om Percy Jackson och tänker läsa den, läs inte denna recension, den innehåller spoilers!!!

Av Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Percys äventyrliga halvblodsliv fortsätter med nya äventyr. Han blir som vanligt relegerad från sin skola. När han tar sig till halvblodslägret har han sin nye vän Tyson med sig. Där får han veta att Tyson är en cyklop, och därigenom även hans bror (Alla cykloper är söner till Poseidon) och att Thalias träd, som skyddar lägret från inkräktare, har blivit förgiftat. Är detta förrädaren Lukes (i slutet av förra boken blev Lukes avslöjad som förrädare) verk? Den enda räddningen är Det Gyllene Skinnet, men det försvann ju för 2000 år sen…

Percy vill ha ett uppdrag, och till slut går lägrets nya föreståndare, en viss Tantalos, med på det. Men Tantalos ger uppdraget till Clarisse, Percys största ärkefiende, dotter till Ares7. Percy, Annabeth och Tyson ger sig ändå av för att leta efter skinnet. De får hjälp av guden Hermes som hjälper de att ta sig till Andromeda, Lukes skepp som är fullt med monster. Som tur är lyckas de tas sig därifrån helskinnade. De träffar väldigt snabbt på Clarisse, som har en stor ångbåt med skelettkrigare. Clarisse är rätt så snäll så Percy, Annabeth och Tyson får åka med. Tyvärr hinner de inte så hemskt mycket längre än till Skylla och Karybdis8 innan Clarisses ångbåt exploderar. Percy och Annabeth lyckas tas sig till en ö. Där bor KK (Enligt senare information Kirke9). Hon förvandlar Percy till ett marsvin. Annabeth hjälper Percy att bli människa igen så att de kan fly. De stjäl några piraters skepp och fortsätter genom Monsterhavet. Snart kommer de till en ö där de hittar det gyllene skinnet. Men på ön bor en cyklop vid namn Polyfemos10. Han har tillfångatagit Grover och tror att Grover är en cykopdam men det kommer inte ta lång tid innan han kommer på att Grover är en satyr. Clarisse har också tagit sig till ön. Hur ska de göra? Kommer Percy och hans vänner (och ovänner) att lyckas ta skinnet tillbaka till lägret eller kommer de att bli uppätna av Polyfemos?

1Krigets gud i den grekiska mytologin.

2[Karybdis]Malström från den grekiska mytologin som suger upp och spyr ut havsvatten. [Skylla]Sexhövdat monster som slukar allt som kommer i dess väg från den grekiska mytologin.

3En häxa från den grekiska mytologin.

4Cyklop från den grekiska mytologin.

Percy Jackson: Titanens förbannelse

VARNING: Om du inte läst förra boken om Percy Jackson och tänker läsa den, läs inte denna recension, den innehåller spoilers!!!

Av Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Grover har hittat två nya halvblod vid namn Nico och Bianca på en militärskola vid namn Westover Hall och behöver hjälp. Percy, Annabeth och Thalia (Flicka som var en tall ända till slutet av sista boken) tar sig till Westover Hall för att hjälpa honom. De försöker smälta in i skolbalen som arrangeras men plötsligt försvinner de två halvbloden. Percy bestämmer sig för att leta efter de helt själv. Han kommer ut i hallen. De är där men plötsligt kommer doktor Thorn, en mantikora11 och tillfångatar Percy och de två halvbloden. Som tur kommer Percys vänner till hans hjälp men inte ens de alla tillsammans är lagom starka att besegra doktor Thorn. Då kommer, ganska oväntat, Artemis jägare12 till deras hjälp. Men doktor Thorn förstår att det är kört och hoppar nerför ett stup… Med Annabeth på ryggen!

Jägarna följer med till Halvblodslägret. Några dagar senare berättar Zoë Nattskata att hon drömt om Artemis13. Zoë tror att Artemis är i fara och behöver hjälp, därför vill hon ge sig ut och leta efter Artemis. Kentauren Keiron, lägrets ledare bestämmer att det är en bra idé. Tre jägare och två lägermedlemar får ge sig av. Percy vill vara en av de men blir nerröstad. Men då blir en av jägarna skadad och det blir bestämt att bara fyra personer ska åka. Fast Percy bestämmer sig att åka ändå. Men profetian säger att minst två personer kommer dö…

1Missilstjutande monster från den grekiska mytologin.

2Ett gäng med odödliga jägarinnor som jagar tillsammans med Artemis3.

3Jaktens och månens gudinna i den grekiska mytologin.

Percy Jackson: Kampen om labyrinten

VARNING: Om du inte läst förra boken om Percy Jackson och tänker läsa den, läs inte denna recension, den innehåller spoilers!!!

Av Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Percy ska äntligen få komma tillbaka till Halvblodslägret! Men innan han lyckas ta sig dit blir han först attackerad av ett gäng cheerleader-empusor och måste sen åka ända till lägret med en arg tjej (Annabeth). Och väl framme i lägret får han veta att Kronos1 arméer snart kommer att anfalla halvblodslägret via labyrinten. Det konstiga är att det inte finns någon känd ingång till labyrinten…

En kväll när alla halvbloden ska göra en träningslek i skogen blir Percy och Annabeth som blir indelade i samma lag anfallna av tre skorpioner på samma gång. De inser snart att de aldrig kommer att lyckas med att döda alla skorpionerna så de söker skydd i en bergsklyfta. Då ramlar de ner i en tunnel… De kommer snabbt på att det måste vara en ingång till labyrinten. Luke tänker antagligen använda den här ingången. Han kände ju till lägret bättre än någon annan! Men att hitta i labyrinten är inte särskilt lätt… Percy och Annabeth stannar i klyftan i fem minuter men de kommer ut har det gått flera timmar! Alla har hunnit bli väldigt oroliga. Percy och Annabeth berättar vad de kommit på. Då berättar Keiron att Daidalos2, uppfinnaren av labyrinten, hade ett navigeringssystem till labyrinten, nämligen Ariadnes tråd3. Tänk om Luke planerar att försöka få Ariadnes tråd! Det blir bestämt att Percy , Annabeth, Grover och Tyson ska få gå in i labyrinten och försöka hitta Daidalos. Men det ända labyrinten vill är att förvirra dig… Och döda dig! En kille vid namn Chris Rodriguez var inne i labyrinten, och när han kom ut var han helt galen. Få kommer in i labyrinten, nästan inga kommer ut. Och Percy och hans vänner kanske kommer att bli labyrintens nästa offer…

1Titan (en slags gud) från den grekiska mytologin.

2Uppfinnare från den den grekiska mytologin.

3Magiskt föremål från den grekiska mytologin.

Percy Jackson: Striden om Olympen

VARNING: Om du inte läst förra boken om Percy Jackson och tänker läsa den, läs inte denna recension, den innehåller spoilers!!!

Av Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Kriget närmar sig. Och Percys sommar börjar inte särskilt bra. Att misslyckas med ett uppdrag och komma tillbaka med ett bud om död är inte någon bra start på sommaren. Och snart tänker Kronos invadera Manhattan och förstöra Olympen. Percy kommer aldrig att klara att besegra Kronos. Men Nico di Angelo har ett förslag som kan hjälpa Percy att få den styrka som behövs. Men Percy är väldigt tveksam till förslaget. Det är något väldigt farligt. Nämligen att… bada i floden Styx1! Det kan rentav leda till Percys död. Till slut bestämmer sig Percy att göra det. Men innan han och Nico lyckas ta sig till floden Styx blir de stoppade av Hades2, och han har andra planer för Percy. Percy blir fängslad i en av Hades fängelsehålor. Som tur är lyckas han med Nicos hjälp smita till floden Styx och bada där. Och när Hades väl kommer ifatt de har Percy redan blivit ostoppbar och låter sig inte fängslas igen. När Percy är tillbaka ovan jord (Goda gudarna, vad skönt) har Kronos styrkor redan gjort sig klara att anfalla. Percy skickar iväg alla halvbloden att vakta alla broar till Manhattan. Men Kronos arméer är för många, och för starka. Och alla gudarna är upptagna med att slåss mot Tyfon3 så någon hjälp från de kommer inte att komma i första taget. Kronos styrkor pressar Percys manskap närmare och närmare Olympen. Och snart är Tyfon också framme i New York. Percy får ett erbjudande om att ge upp försvaret och bli skonad av Kronos men avböjer. Men kommer Percy verkligen lyckas? Rachel säger till och med att det inte är Percy som är hjälten… När Kronos väl antagit sin sanna form är han omöjlig att stoppa… Och Kronos tänker göra det väldigt snart…

1Flod som ligger i underjorden. Om badar i den kan man bli imun mot skador men riskerar också att dö.

2Dödens och underjordens gud i den grekiska mytologin.

3Monster från den grekiska mytologin. Tyfon är ett av de fruktansvärdaste monstren; han är alla monsters far.

Olympens hjältar: Den försvunne hjälten

Av Rick Riordan

Betyg: 4.5 av 5.

Jason vaknar upp på en skolbuss. Han har ingen aning om vad han gör där, vem människorna omkring honom är eller ens vem han själv är. Fast ingen förutom någon som Jason förstår är coachen Hedge tycker att det är något konstigt med att han är där. Skolbussen stannar vid Grand Canyon. Där så börjar en (det förstår Jason i alla fall) dum kille vid namn Dylan reta Jason och Leo och Piper (som tydligen är Jasons vänner). Och snart visar det sig att han inte är en kille utan ett en venti1, säger Jason (han har ingen aning om hur han vet det). Men då rättar honom coachen, som visar sig vara en faun2, att det är en vindande3 och att han själv är en satyr4. Jason lyckas nästan besegra Dylan (han har som vanligt ingen aning om att han kunde det) men Dylan lyckas fly med Hedge. Då kommer en stridsvagn och hämtar Jason och (hans kompisar) Leo och Piper. De får åka till ett ställe som heter Halvblodslägret (se Född till hjälte). Så fort de kommer fram blir Leo erkänd av sin far Hefaistos5. Jason går för att prata med lägrets ledare, Keiron. Men Keiron säger att Jason borde vara död! Sen talar Hera6 till honom. Hon säger att hon är tillfångatagen och att Jason måste rädda henne. Senare får han veta att Hera talade till Piper också. På kvällen bestäms det att Jason, Piper och Leo ska åka på ett uppdrag för att rädda Hera. Då blir Piper erkänd av sin mor Afrodite7 och Jason av sin far Zeus. Fast Jason känner på sig att det är fel att han är här. Väldigt fel…

Leo får åka med om han skaffar fram något att flyga på. Han bestämmer sig att ta en titt på den galna draken i skogen som de andra i hans stuga vill förstöra och laga den. Han hittar draken, som han döper till Festus, i en fälla och lyckas laga en av systemskivorna som är sönder och därefter befria den. Då visar honom draken till ett ställe som heter Bunker 9. Där finns vingar som passar perfekt till Festus. Hela natten håller han på och jobbar. På morgonen är han klar. Då flyger han ut till Halvblodslägret. Först blir alla väldigt rädda men sen blir de väldigt imponerade av att Leo lyckades laga draken. Leo och hans vänner ger sig av nästan direkt.

Piper känner på sig att hon måste följa med. Fast en tjej som heter Drew vill också åka. Men vid lägerelden visar det sig att Piper kan ordcharma. Då håller alla direkt med att hon ska åka. Men då tänker hon på drömmen som hon drömde för några dagar. Det var en jätte vid namn Enkelados som sa att hon måste förråda sina vänner och att om hon inte gör det kommer han att äta upp Pipers pappa. Men Piper vill inte att en jätte ska äta upp hennes pappa. Men hon vill inte heller förråda sina vänner! Hur ska hon göra…

Många faror väntar Jason, Piper och Leo. Bland annat måste de möta den psykotiske vindguden Eolus8, den förrädiska trollkvinnan Medea9 och guldgalningen kung Midas10. Av någon anledning stannar själarna inte kvar i Underjorden11 längre. Den här boken är inte lika bra som Percy Jackson-böckerna men den är ändå väldigt bra. Jag rekommenderar den!

1Det romerska namnet på vindande, anemoi thuellai på grekiska, se 3.

2Det romerska namnet på satyr, satyroi på grekiska, se 4.

3Vindmonster från den grekiska mytologin.

4En varelse från den grekiska mytologin som är hälften get, hälften människa. Se Född till hjälte för mer beskrivning.

5Smedernas och eldens gud i den grekiska mytologin.

6Äktenskapets gudinna i den grekiska mytologin.

7Kärlekens gudinna i den grekiska mytologin.

8Vindarnas härskare i den grekiska mytologin; chef över de fyra andra vindgudarna: Boreas, Zefyros, Notos och Euros.

9Trollkvinna från den grekiska mytologin, ävan Jasons (hjälte från den grekiska mytologin, inte blanda ihop med Jason i serien Olympens hjältar) första fru. Hon hjälpte honom att stjäla det gyllene skinnet från sin egna far.

10Kung från den grekiska mytologin. Han hjälpte Dionysos och fick som gåva att allt han rörde vid blev till guld.

11Dit kommer de dödas själar i den grekiska mytologin. Se Striden om Olympen.

Olympens hjältar: Den fängslade guden

Av Rick Riordan

Betyg: 4.5 av 5.

Percy Jackson är tillbaka! I flera veckor har han, utan att komma ihåg någonting alls förutom ett namn, Annabeth, försökt överleva alla monster, men nu säger hans inre radar att han är framme vid stället han varit på väg till hela tiden. De två gorgonerna1, Stheno och Euryale, som av någon anledning inte går att döda, följer fortfarande efter honom. Då kommer en hippietant som kallar sig för June fram till honom och vill att han ska bära henne. Ännu sextio kilo att bära på. Då får han syn på en tunnel där det står en kille och en tjej. När de får syn på Percy så hjälper de honom genom tunneln. Tjejen, som tydligen heter Hazel, uppehåller gorgonerna. Fast gorgonerna lyckas följa efter ändå. Vi en flod som killen (som tydligen heter Frank) säger heter Lilla Tibern lyckas Percy tack vare sina krafter att kontrollera vatten dränka gorgonerna. Och tack vare att det som blir kvar skingras i floden så blir gorgonerna inte återupplivade. Fast romarnas spöken, larerna, föraktar honom och kallar honom graecus2. Och att han är son till Neptunus3 förbättrar inte precis hans rykte. Lägrets praetor, Reyna, verkar känna igen Percy. Lite senare berättar Reyna att hon jobbade på KK:s kurort där Percy och hans vän (Annabeth alltså) var (se Monsterhavet). Fast Percy kommer så klart inte ihåg det. Hazel presenterar Percy för Nico, hennes bror. När Nico får syn på Percy får han i en sekund panik. Sen lugnar han sig. När Percy frågar säger Nico att de aldrig träffats. Fast Percy kan se att han ljuger. Sen blir det upprop. Percy blir antagen i femte kohorten, sen ett misslyckat uppdrag i Alaska den värsta kohorten. Sen blir det romersk middag.

Efter middagen så blir det krigslekar. Femte, fjärde och tredje kohorten4 ska attackera och första och andra kohorten ska försvara. Fjärde och tredje väntar med att attackera. Först vill de se hur femte kohorten får stryk. Fast Percy, Hazel och Frank lyckas ta sig in i fästningen, besegra en hop med fiender och erövra fanorna innan de andra hinner blinka (en aning överdrivet kanske). Fast Percy slåss med en helt ny stil. Istället för att hugga som romarna gör så rullar han runt och slår med flatsidan av svärdet. När femte kohorten har vunnit så märker alla att en senator vid namn Gwen är… DÖD! Men plötsligt så vaknar hon upp igen. Hur är det möjligt? Hon var ju död! Fast Percy och alla romarna får ingen tid att tänka mer på detta underliga fenomen, för nu uppenbarar sig guden Mars5. Han börjar med att erkänna Frank som sin son, vilket Frank inte blir särskilt glad av. Sen berättar Mars att guden Thanatos6 har blivit tillfångatagen av jätten Akyoneus7 och att hans lilla grabb (Frank alltså) ska leda ett uppdrag för att hitta Thanatos, befria honom och besegra jätten Alkyoneus, och allt detta innan Fortunas fest, den första juni. Mars vill också att Percy, som inte föll på knä när Mars uppenbarade sig, ska följa med. Sen försvinner Mars. Men Octavianus, lägrets augur, protesterar. Han hävdar att man måste vara centurion8 för att kunna leda ett uppdrag, och Frank är ju fortfarande under probatio9. Då bestämmer praetor Reyna att Frank får bli befordrad till centurion och att han, Percy och Hazel ska få åka ut på uppdraget. Den enda hjälp de får är legionens flotta, som består av en fallfärdig jolle. Och det är inte något lätt uppdrag. Att hitta Thanatos är inte särskilt lätt. Han kan vara ungefär var som helst i Alaska. Och till och med hittar Thanatos så måste de fortfarande besegra Alkyoneus, som är odödlig… I alla fall i sitt hemland, Alaska. Både Hazel och Frank har båda varsin svaghet som gör uppdraget extra farligt för de…

1Monster från den grekiska mytologin, de tre systrarna Stheno, Euryale och Medusa vars blick förstenar.

2Grek på latin. Det svenska ordet (grek) kommer från det romerska ordet graecus. Romarna föraktade grekerna, så graecus såg som en allmän förolämpning i romarriket.

3Den romerska motsvarigheten till Poseidon, se Född till hjälte.

4En romersk militär enhet.

5Den romerska motsvarigheten till Ares, se Född till hjälte.

6Dödsgud från den grekiska mytologin. Inte blanda ihop med Hades.

7En jätte från den grekiska mytologin. Alkyoneus var född för att slåss mot Hades.

8Officer i det gamla Rom.

9Provningstid för att gå med i en legion.

Olympens hjältar: Athenas tecken

Av Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Äntligen är de sju halvgudarna i profetian samlade! Det är Percy Jackson, Annabeth Chase (se Född till hjälte), Jason Grace, Piper McLean, Leo Valdez (se Den försvunne hjälten), Hazel Levesque och Frank Zhang (se Den fängslade guden). Men avresan från romarnas läger blir inte lyckad. Leo blir besatt av en eidolon1 och börja skjuta på Nya Rom. De sju hjältarna får ge sig av i all hast, och nu har romarna förklarat krig mot de. Fast de kan inte flyga till Grekland än, för romarna gav skeppet (Argo II, flygande trirem, byggd av Leo Valdez) bestående skador. Först stannar de i Salt Lake City för att skaffa material, sen i Kansas för lagning. Medan Leo lagar skeppet ger sig Piper, Jason och Percy iväg för att få hjälp av guden Bacchus2. Fast han vill inte hjälpa de utan att få tribut. Sen försvinner han. Då blir Percy och Jason besatta av eidola som får de att slåss… mot varandra! Percy slår Jason medvetslös, och nu ska han ge honom det dödande slaget… Då lyckas Piper få Percys pegas4 Blackjack att slå Percy medvetslös. Sen rider hon tillbaka tillbaka till skeppet med de två medvetslösa killarna (Percy och Jason). Vid middagen berättar hon vad som hänt. Men hon har en underlig känsla av att eidoloa är kvar. Med sin ordcharm säger hon: ”Eidola, visa er.” Då räcker Percy, Jason och Leo upp handen. Då lyckas Piper få eidola att svära vid floden Styx att de inte kommer att ta någon i skeppets besättning i besittning (!). Nästa stop blir Atlanta. Där går Percy och Frank till akvariumet. Där träffar de guden Forkys och hans fru och syster gudinnan Keto. De har tillfångatagit massor med olika havsdjur och havsmonster och tvingar de att slåss mot varandra. Och nu så vill de ha ett tillskott till sin samling, en son till Poseidon och en jättestor koifisk (Frank har förmågan att förvandla sig till djur), alltså Percy och Frank. Den lyckas med nöd och näppe spränga tanken de blir fångade i och springa tillbaka till skeppet, och det tack vare coachen Hedge (som är deras och övervakare, och en satyr). Fast de fick i alla fall en användbar ledtråd: de måste hitta kartan i Charleston. Så fort de tryggt kommit ombord på Argo II sätts kursen mot Charleston. Fast när de kommer dit är Percy inte i skick för en expedition. Han är helt förkrossad efter akvariumet med alla de tillfångatagna djuren. Istället går Jason, Frank och Leo för att leta efter kartan i ett museum. Annabeth, Piper och Hazel går till parken The Battery för att leta efter ett spöke som Jason såg när han var där för några år sen. Men det är inget spöke. Det är självaste Afrodite. Hon bjuder de tre flickorna på te och scones med marmelad. Hon säger att de alla är underbara historier. Men där blir hon avbruten, för nu kommer det en massa romare som vill döda de. De lyckas med nöd och näppe avsegla på Atlanten utan att bli tagna av romare. Nu är de i alla fall på Atlanten, på väg till de gamla länderna, och dit får romarna inte åka enligt romersk lag. Fast de gamla länderna är väldigt farliga för halvgudar. I Rom ska de tydligen hitta Hazels bror Nico. Han har tydligen blivit tillfångatagen av tvillingjättarna Efialtes och Otos5, som tänker använda honom för att locka Argo II:s besättning till Rom och därefter döda de i sin domedagsshow. Men hur ska de besegra jättarna? För att besegra jättarna måste gudar och halvgudar samarbeta, och inga gudar är ju vid halvgudarnas sida. Eller?

Annabeth har ett helt eget uppdrag hon måste klara helt själv; nämligen att följa Athenas tecken och hitta statyn Athena Parthenos6. Hon redan gissat att hon behöver övervinna sin största fobi, spindlar, för att lyckas med uppdraget.

Jag tycker att den här boken är den bästa boken i serien. Jag rekommenderar den ännu mer än de föregående böckerna böckerna serien. Definitivt 5/5!

1Döda människors andar som kan ta människor i besittning.

2Den romerska motsvrigheten till Dionysos, se 3.

3Vinets, teaterns och festernas gud i den grekiska mytologin.

4En slags bevingade hästar från den grekiska mytologin.

5Jättar från den grekiska mytologin. Efialtes och Otos var födda för att slåss mot Dionysos, se 23.

6En enorm staty av Athena som fanns i Parthenon i Aten.

Olympens hjältar: Dödens port

Av Rick Riordan

Betyg: 4.5 av 5.

Percy och Annabeth har trillat ner i Tartaros1! Annabeth har läst i en bok av poeten Hesiodos2 att det ska ta nio dagar att nå botten på Tartaros. Som tur lyckas Percy kontrollera vattnet i en flod där så att de inte krossas. Men det är ingen vidare trevlig flod. Det är rent av Kokytos3, sorgens flod. Den får en att tycka att livet är meningslöst. Fast Percy och Annabeth lyckas ta sig upp ur den. Men det är bara fansasfullhet nummer 1 av 1 000 000 000 000. Nästa fasansfulla upptäckt: Luften är svavelhaltig och marken är full med glasskärvor. Finns det något att äta eller dricka då? Japp. Läkande eldvatten från floden Flegethon4 som smakar… Tja, kort sagt: inte särskilt gott. Nu måste Percy och Annabeth ta sig fram till Dödens port6 där de kan komma ut i de dödligas värld. Percy och Annabeth blir överfallna av empusor och arai och… Ja, du förstår, alla möjliga monster. Det här är ju trots monstrens hem. Som tur kommer titanen Bob7 till deras hjälp. Och det är tur. Under sin tid som Bob har han jobbat som städare i Hades palats. Och att ha en städartitan med superstyrka kan vara bra när man ska slåss mot monster, i alla fall om han är på din sida. Tänk om Bob kommer ihåg att han är Iapetos, en blodtörstig titan som hatar halvgudar. Bob leder de till sin kompis jätten Damasen9, men på vägen dit blir de attackerade av arai10, förbannelserna. När de väl är framme vid Damasens stuga är Percy överbelastad med alla förbannelser som han fått av arai. Går det ens att bota honom? Och till och med om han blir frisk så är chansen att de kommer fram till Dödens port väldigt liten. Väldigt, väldigt, väldigt liten. Men utan de så kan deras vänner på Argo II inte besegra Gaia11

Under tiden så försöker Argo II:s besättning att ta sig till Epirus i Grekland där den andra sidan av Dödens port ligger. Fast vägen dit är inte lätt. Hazel blir uppsökt av gudinnan Hekate12. Hon säger att Hazel måste lära sig att hantera diset för att de ska lyckas ta sig fram till Dödens port. Men Hazel har ingen aning om ur man gör det. Hon försöker träna men det går inte så bra. I en dröm säger Hades – som är hennes pappa – att hon måste få någon att se det han eller hon vill se. Nästa dag blir Argo II fångad i en vik av piraten Skiron som vill ha deras skatter och hans människoätande jättesköldpadda. Hazel och Jason går till honom eftersom Hazel kan kalla fram guld och ädelstenar. Då kommer de på att Skiron brukade sparka ner sina offer från klippan i de grekiska myterna! Men Hazel får en idé. Om hon kan manipulera diset så att han tror att de blir uppätna av sköldpaddan medan de flyger upp (Jason har den förmågan) så kan de kanske putta ner Skiron… Hon försöker… och lyckas! Men hon förstår att det har var väldigt enkelt jämfört med vad som väntar henne i Epirus…

Innan Argo II:s besättning lyckas ta sig fram till Epirus måste Leo besegra två tjuvaktiga dvärgar, Frank förklara krig mot en flock med egyptiska monster, Nico erkänna sin hemliga kärlek och Piper väcka skeppets galjonsfigur Festus till liv med ordcharm. Och om de ens lyckas ta sig till Epirus levande så är porten hårt bevakad av Gaias underhuggare…

Boken är väldigt spännande och bra, den förtjänar nästan en femma men det blir nog ändå en 4.5:a.

1Del av Underjorden [från den grekiska mytologin](se Striden om Olympen) som kan jämföras med helvetet.

2Grekisk poet och skald.

3En av Underjordens floder [från den grekiska mytologin] som är skapad av ren sorg.

4En av Underjordens floder [från den grekiska mytologin] som är gjord av eld och hjälper syndare som straffas på Bestraffningens fält5 att överleva.

5Del av Underjorden [från den grekiska mytologin] där syndare straffas.

6Port som Thanatos (se Den fänslade guden) använder för att ta döda människors andar som smitit från Underjorden tillbaka men som i denna bok har blivit kapad av Gaia (se 11), den galna mördargudinna som moder jord är.

7Titan (En slags gud) från den grekiska. Bob heter egentligen Iapetos, spetsaren, men blev omdöpt till Bob när han trillade ner i floden Lethe8 under striden mot Percy Jackson. Som Bob blev han också god.

8En av Underjordens floder [från den grekiska mytologin] som gör så att man tappar minnet om man dricker eller badar i den.

9En av jättarna från den grekiska mytologin som var född för att slåss mot Ares men eftersom han var motsatsen till Ares var fridfull.

10Furieliknande (se Född till hjälte) varelser från den grekiska mytologin som bär på förbannelser och är döttrar till Nyx, natten.

11Ond jordgudinna från den grekiska mytologin, mor till titanerna och jättarna.

12Magins och disets – den kraft som döljer monster för dödliga – gudinna i den grekiska mytologin.

Olympens hjältar: Olympens blod

Av Rick Riordan

Betyg: 4.5 av 5.

Den slutliga striden mot Gaia närmar sig. Argo II är på väg mot Aten medans praetor Reyna, Nico di Angelo och coachen Hedge är på väg mot Halvblodslägret med Athenas Parthenos med skuggresor. Fast skuggresorna tär väldigt mycket på Nicos krafter. Tydligen ska statyn göra så att grekerna och romarna att sluta fred (Den är väl magisk eller nåt). Resan kommer inte att bli enkel för varken besättningen på Argo eller för Reyna, Nico och Hedge. De är förföljda av jätten Orion1. Och tänk om de inte ens hinner fram till Halvblodslägret innan den 1 augusti, då Octavianus ska anfalla Halvblodslägret och Gaia ska försöka vakna. Men grekerna och romarna måste ha slutit fred för att gudarna ska vara i skick att strida och för att Gaia ska kunna besegras. Men Octavianus vill inte ha fred med grekerna. Han har börjat anställa diverse monster och landsförvisade romare till sin armé. Tydligen resonerar han så att om grekerna utplånas så kommer gudarna bli i skick att strida igen. Om det nu inte är så att han är kontrollerad av Gaia eller rent av är på hennes sida… Skuggresorna kan bara göras i korta bitar och efter en skuggresa måste Nico vila. Och den där jätten, Orion verkar inte att leka med…

Under tiden åker Argo II mot Aten. De måste välja mellan att åka runt Peloponessos eller att åka genom Korinthkanalen. På Ithaka träffar de de gamla friarnas spöken (som nu jobbar för Gaia). De lyckas få ur de gamla skurkarna att vägen runt Peloponessos är säkrast. Men det betyder inte att den är säker. Tvärtom. Fast den är tydligen lite säkrare än vägen genom Korinthkanalen. Att åka där är tydligen självmord. På vägen måste de hitta Pylos gift, den kedjade gudens hjärtslag och helarens bot. Alla dessa tre saker behövs tydligen för att besegra. Men det värsta är att för att Gaia ska kunna besegras måste minst en person på Argo II dö…

En väldigt bra bok. Den kommer på andra plats i serien, efter Athenas tecken. Fast den kan ändå inte slå Percy Jackson-serien. Inte för att det betyder att man inte ska läsa den eller något. Kort sagt; läs den.

1En jätte från den grekiska mytologin som en gång var med i Artemis jaktsällskap men som sen blev förälskad i Artemis och blev gjord galen av Apollon så att han började massdöda djur. Till slut dödades han av Gaia (Tack, mamma!).

Apollon: Oraklets gåta

Plötsligt så faller Apollon ner från himlen och ner i en sopkontainer. Det enda han kommer ihåg är att Zeus var väldigt arg.

12345678910

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Av Rick Riordan

Betyg: 10 av 10.

Jag har länge tyckt att böcker om den grekiska mytologin har för få detaljer. Särskilt begynnelsen är väldigt illa omskriven. Det brukar stå något i stil med:

”I början fanns bara Gaia. Hon fick en son, Uranos. Sen fick de båda tolv barn, titanerna. […]”

Påhittat av Jonas Petri.

Oftast brukar Uranos vara död när ungefär en sida har gått. Men jag tycker inte att det räcker. Man vill ju liksom veta lite mer! Den här boken är perfekt för de som håller med mig i denna fråga. Om du däremot tycker att begynnelsen inte förkänar mer än en sida så är den här boken inte för dig. Fast du behöver inte vara någon expert på grekisk mytologi eller något. Den passar även till de som bara vill ha en rolig bok att läsa. För Percy Jacksons sarkastiska humor gör det till en humorberättelse lika mycket som en bok om grekiska myter. Först så beskriver Percy begynnelsen med ett helt kapitel, alltså mycket mer än i andra böcker. Det börjar så här:

”I begynnelsen var jag inte där. Det tror jag inte att de gamla grekerna var heller. […] Först fanns nog ingenting.Väldigt mycket ingenting. Den första guden […] var Chaos – en dyster, tjock dimma där all materia i kosmos bara svävade runt. Och här får ni lite fakta: Chaos betyder bokstavligt talat Gap och då talar vi inte om klädmärket.”

Taget från sidan 11 i Percy Jackson och de grekiska gudarna.

Sen fortsätter det med (inte så) kort sammanfattning av de ”ursprungliga” gudarna – som egentligen inte är ursprungliga, men strunt i det. Sen kommer vi till ”Kannibalismens gyllene tidsålder”, alltså den tid då titanerna härskade. Efter att titanerna regerat i många år kommer gudarna och störtar de. Då är de inledande kapitlen slut. Nu följer en beskrivning och några historier om varje gud, i en väldigt konstig ordning… Fast när jag tänker efter är det ingen ordning, så glöm det. Här är den i alla fall.

 1. Hestia
 2. Demeter
 3. Persefone
 4. Hera
 5. Hades
 6. Poseidon
 7. Zeus
 8. Athena
 9. Afrodite
 10. Ares
 11. Hefaistos
 12. Apollon
 13. Artemis
 14. Hermes
 15. Dionysos

Och allt detta med stor humor och… Sarkasm. Här har vi ett kort citat:

”Den femte floden i Underjorden heter Styx, hatets flod. Det är definitivt den mest berömda floden, men namnet dämpade alla chanser till turism. ‘Hör ni ungar, vi ska åka till hatets flod på påsklovet!’ ‘Hurra!’ Styx rann genom de djupaste, mörkaste delarna Underjorden.”

Taget från sidan 171 i Percy Jackson och de grekiska gudarna.

För att avsluta denna recension: Läs absolut denna bok. Den är bäst!

Spionerna i Oreborg

Av Jakob Wegelius

Betyg: 5 av 5.

Pax: Nidstången

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg: 5 av 5.

Bröderna Alrik och Viggo är fosterbarn. De bor hos fosterföräldrarna Anders och Laylah, i Mariefred. Första dagen i skolan blir Viggo uppretad av en viss Simon och börjar slåss. Nästan direkt blir även Alrik inblandad. När träslöjdsläraren Thomas (som även är far till Simon) kommer för att få slut på bråket så förvrider Simon allting så att det ser ut som om det var Alrik och Viggo som startade bråket! Alrik blir så arg att han kastar stenar på glasruta. Då så kommer Magnar och Estrid. Som straff får Alrik och Viggo städa deras bibliotek. I biblioteket finns en förbjuden bokhylla som är låst med galler. Fast Viggo kan inte motstå frestelsen att ta nyckeln till den förbjudna bokhyllan från Estrid. Han låser upp gallret och tar en svart bok som han ögonblicket senare känner är kokhett. Ut ur boken kommer en orm! Till slut lyckas Alrik och Viggo döda monstret men när Magnar och Estrid kommer tillbaka så är en viss stång, kallad ”Nidstången” försvunnen! Om den kommer i orätta händer så kan gå riktigt illa för Alrik och Viggo och även hela Mariefred. Rekommenderas!

Pax: Grimmen

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg: 5 av 5.

Flera människor dör på ett mystiskt sätt i Mariefred. På sin kroppar har de mystiska bitmärken. Är det en varulv eller en hamnskiftare? De måste stoppa vad det nu är innan de själva blir uppätna. En viss Damir dyker plötsligt upp. Men är han verkligen pålitlig? Han babblar hela tiden om någon gammal gubbe som säger att man ska lära känna sin fiende. Inte något som låter så himla bra för Viggo. För att lära känna sin fiende måste man läsa men Viggo gillar inte att läsa. De flesta vuxna tror att det är en strykarhund. Alrik träffar strykarhunden. Han förstår direkt att den omöjligen kan ha dödat en människa. Men vad det nu är för monster så måste de stoppa det, och det snabbt! Rekommenderas!

Pax: Mylingen

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg: 5 av 5.

Halloween närmar sig. Simon är lika dum som vanligt. En dag när han irriterar Alrik i matsalen så blir Alrik så irriterad att han går iväg utan att äta något. När han kommer hem på eftermiddagen får han veta att Simons kompis, Jonte, har blivit förgiftad. Han åt tydligen av Alriks mat precis innan han blev sjuk. Polisen vill prata med Alrik. Som tur är säger polisen att Alrik inte är misstänkt (tur för Alrik alltså, Thomas (Simons pappa, en riktigt dryg figur) blir jättesur av det). På halloween får Alrik och Viggo veta att syskonen Loke och Tove (som går i Viggos och Alriks skola) blev överfallna av en flicka i sönderslitna kläder. På något sätt gjorde flickan så att det kom näsdukar i Lokes och Toves halsar som gjorde så att de nästan kvävdes. Tove hade ett halloweenparty och Tove var på skolans spökvandring men båda blev överfallna av samma flicka. Alrik, Viggo, Magnar och Estrid lyckas luska ut vad det är för monster. Det är en myling (ett barn som blev dödat av sin mamma och vill hämnas på dennas nu levande barn). De måste hitta mylingens döda kropp och begrava den på en kyrkogård innan Loke och Tove blir dödade. Och mylingen kan nog göra ett undantag och döda Alrik eller Viggo också, om den vill… Jag måste säga att Pax-böckerna är väldigt bra. Det var min kompis Elmer som rekommenderade de till mig. Jag rekommenderar de!

Pax: Bjäran

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg: 5 av 5.

Alrik och Viggo ska ha friluftsdag. De ska spela golf. Ingen av de ser fram mot det särskilt mycket. På köpet leds det hela av Thomas, Simons dumma pappa. Alrik säger att han fryser och får, som tur är, gå hem. Precis när Alrik går lyckas Viggo att göra hole-in-one! Tyvärr får inte Viggo vara glad särskilt länge. I omklädningsrummet märker alla att de blivit bestulna. Telefoner, jackor, surfplattor och mycket mer har stulits. Thomas misstänker så klart direkt Alrik. Han gick ju till omklädningsrummet före alla andra, menar Thomas. När de åker hem med Anders (de bor hos Anders och Laylah) glömmer Alrik sin ryggsäck i bilen, så han går för att hämta den. När Soran, Anders kompis, går för att hämta sina pengar, som låg i bilen, är pengarna borta! Just då kommer Thomas och berättar om stölden i omklädningsrummet och tvingar Anders att söka igenom Alriks och Viggos rum. Som tur hittar han inget. Och det är inte slut! Stölderna fortsätter i hela Mariefred. Snart förstår Alrik och Viggo att svarthäxan, som också skapade nidstången, grimmen och mylingen (se Nidstången, Grimmen och Mylingen, ovan) har skapat en bjära. Det de inte vet är att denna bjära är olik andra bjäror. Ju mer saker den tar, desto större blir den. Den kan nog döda en människa, om den vill. Och denna människa kan tänkas vara Alrik…

Pax: Gasten

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg: 5 av 5.

Flera personer i Mariefred har på något mystiskt sätt blivit väldigt gamla på väldigt kort tid. Snart förstår Alrik och Viggo, med hjälp från Iris (Iris hjälpte svarthäxan, men nu hjälper hon Alrik och Viggo i utbyte mot att hon får vara i det hemliga biblioteket) att det är gastar som orsakat detta. De har kommit fram genom att några barn lekte Svarta Madam. Och nu har de blivit gastkramade. Lucia går inte heller något bra. Elen försvinner i hela Mariefred under Luciatåget. Ännu ett av svarthäxans fruktansvärda verk! Iris förklarar för Viggo och Alrik att för att förinta gastarna måste man ge de en elstöt. Magnar lyckas också lista ut att gastarna var barnamördare och att de bodde i en stuga i skogen. Men hur ska de kunna ge gastarna en stöt i skogen, där finns det ju knappast några eluttag där. Viggo kommer på det. De behöver ju bara några kofösare!

David och Larissa: Den 13 gästen

Av Martin Widmark

Betyg: 5 av 5.

Klasskompisarna David och Larissa ska åka på läger i en stugby där de ska studera olika växter. När de undersöker vad som växer under olika träd kommer plötsligt en medelålders man fram till de. Då känner David igen honom. Det stod om honom i tidningen. Tydligen heter han George Merveaux och har han uppfunnit någon slags sändare som man sätter upp i telefonmasterna så att de fungerar mycket bättre. Han hälsar och går vidare till ett stängt gruvschakt. Larissa undrar vart han gick så de går och kollar. Men han är försvunnen! Tyvärr lyckas de därför inte göra sin uppgift. Nästa natt ger de sig iväg för att leta i gruvschaktet. Där träffar de en klon av Larissa. Sen träffar de även några av tidernas smartaste människor som till exempel Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Marie Curie och flera andra. När genierna ska äta middag får David och Larissa prata med någon som de tror är en utomjording. Utomjordingen berättar för de om sina hemska planer. Han tycker att människan är en självisk och förstörande varelse och tänker därför sterilisera hela mänskligheten, så att människan inte längre kan fortplanta sig! Kommer David och Larissa lyckas att stoppa utomjordingen, eller kommer mänskligheten att utplånas? En väldigt spännande bok, jag rekommenderar den.

Havets hjältar

Av Rudyard Kipling

Betyg: 5 av 5.

Harvey är milionären Harvey Cheynes enda son. Han åker med en lyxångare till Europa. Ingen av de andra passagerarna gillar honom. En stormig dag trillar han i. Som tur blir han uppfiskad av fiskeskonaren Where here. Ändå visar han absolut ingen tacksamhet och vill bara att Where here ska byta kurs och segla till New York. Han säger att hans far ska betala rikligt. Men Disko Troop, kaptenen på Where here tror honom inte. Istället får Harvey en smäll. De kommande månaderna får Harvey göra rätt för sig. Tidigt varje morgon ger sig de små jollarna av för att fiska. På kvällen kommer de tillbaka. Efter kvällsmaten rensas och saltas fisken. Harvey blir väldigt snabbt mycket – hur ska jag uttrycka det? – snällare, trevligare. Han blir nästan direkt god vän med kapten Troops son Dan som är i hans egen ålder. Under månaderna Harvey är på Where here får han uppleva mycket, bland annat ett skepp som sjunker till bottnen. När fisket är slut och Where here återvänder till Gloucester, sin hemmahamn har Harvey förändrats mycket. När hans far, milionären, kommer för att hämta Harvey blir han mycket nöjd med sin sons förändring.

Jag tycker att den här boken var jättebra. När jag började läsa den var jag lite tveksam, men när jag läst lite mer förstod att den var ett mästerverk. Rudyard Kipling beskriver livet på en fiskeskonare så bra att jag själv får lust att mönstra på någon sådan. Jag rekommenderar den verkligen.

The 39 Clues: Benknotornas labyrint

Av Rick Riordan

Betyg: 5 av 5.

Syskonen Amy och Dan Cahill är föräldrarlösa. Deras föräldrar dog i en brand. De har hela tiden skickats runt bland förmyndare som inte brytt sig ett smack om de och som i sin tur skickat runt de bland en massa au-pairflickor. Den enda släkting som verkligen brydde sig om de var deras mormor Grace. Hon gick på museum och sånt väldigt ofta med Amy och Dan. Men nu är Grace död. Amy och Dan ska till hennes begravning. Där får de veta att de är inbjudna till uppläsningen av deras mormors testamente. De får välja mellan att få en miljon dollar eller att få den första ledtråden till någon slags skattjakt. Efter en stunds funderingar bestämmer de sig för att båda ta ledtråden. Men hur ska två föräldralösa barn kunna resa jorden runt? Som tur lyckas de övertyga sin au-pair Nellie Gomez att följa med. Jakten leder de först till Philadelphia och sedan till Paris. Men det svåraste är inte att hitta nästa ledtråd. Det svåraste är att överleva de mångfaldiga attackerna och sveken från sina brutala, maktgalna och otroligt svekfulla släktingar.

Genom att läsa den här boken har jag lärt mig mycket saker. Rick Riordan, även författare till böckerna om Percy Jackson, har hittat på en början till en mycket spännande historia. Jag rekommenderar den här boken!

Det mystiska huset

Av Petter Lidbeck

Betyg: 5 av 5.

När Pella och tvillingarna Tyra och Siri går till skolan går de förbi en sur gubbes hus. Siri brukar sjunga när de går förbi. Hon kallar gubben för Glader. En dag när de går till skolan är Glader inte där. Efter skolan ringer de på. Ingen öppnar. Då så går Siri och spionerar lite. Hon upptäcker att mystiska gubbar håller på med någonting. Pella, Tyra och Siri bestämmer sig för att spionera lite till. Då kommer en tant fram till de och frågar vad de håller på med. Pella, Tyra och Siri kan inget mer än att berätta. Nästa dag visar det sig att tanten var en brottsling och att de mystiska gubbarna var poliser som som spionerade på tanten. Och nu har tanten flytt. Poliskommissarien blir arg på Pella, Tyra och Siri. Fast Siri låter sig inte stoppas. Hon fortsätter att leka detektiv ändå. Hon letar upp en soppåse som tanten slängde. I den hittar hon ett kvitto från en affär. Då går hon till affären. Sen får hon se en långhårig mc-kille vid namn Ronny. Hon ringer på hos Ronny. Men i dörren står… Gissa! Tanten. Siri och Pella blir kidnappade. Och tanten planerar att använda de som utpressningsmedel…

Jag tyckte boken var jättebra. Den var väldigt spännande men också väldigt intressant. Rekommenderas!

Doktor Proktor och den stora guldkuppen

Av Jo Nesbø

Betyg: 4.5 av 5.

En morgon när bankchefen på Norges bank går för att kolla bankvalvet upptäcker han att Norges guldreserv (som består av en guldtacka) är borta. Han får genast panik. Nästa vecka kommer världsbanken och kollar och om det offentliggörs att guldet är borta kommer aktierna att rasa och Norge kommer att bli lika fattigt som Öst-Österrike! Bankchefen rapporterar genast det svåra läget till kungen. Någon måste lyckas hitta guldet innan världsbanken kommer! Kungen bestämmer genast att några personer vid namn doktor Proktor, Lise och Bulle är de ända som kan rädda Norge. Secret Garden (Norges hemliga tjänst) har lyckats luska ut att tjuvarna som tagit guldet är bröderna Crunch, som just nu befinner sig i Storbritannien. Men bröderna Crunch är ena väldans hårdkokta typer. Om de upptäcker att du vill skicka de till finkan tvingar de dig att spela knogpoker. Det går ut på att varje gång man förlorar får man några slag på knogarna. Det kanske inte låter så farligt så länge man inte förlorar 100 000 partier. Då blir man (VARNING, BARNFÖRBJUDET INNEHÅLL!) man en hög med något som starkt liknar en hög med parmesanost. Doktor Proktors, Lises och Bulles uppdrag är alltså att infiltrera sig bland bröderna Crunch, ta reda på var guldet finns och hitta det innan världsbanken kommer. Väl framme i London bestämmer sig de att agera under kodnamnen Sherl, doktor McKaroni och Kålms. Men vad kommer att hända om de misslyckas? Bröderna Crunch kanske inte är så dumma som man kan tro…

En väldigt rolig bok. Jag rekommenderar den.

Poppy Pym och Faraos förbannelse

Av Laura Wood, Översatt från engelska av Lena Karlin

Betyg: 4.5 av 5.

Poppy Pym blev bortlämnad till en cirkus av sina föräldrar när hon var riktigt liten. Sen dess har hon bott där. På cirkusen har hon lärt sig en massa saker. Hon brukar hoppa runt i trapetserna. Alla på cirkusen lär ut henne i något ämne. Lejontämjaren Luigi lär henne naturvetenskap och zoologi, Tina och Tawna lär henne ridning och gymnastik, Doris lär henne bokföring och astrofysik och Magnifike Marvin lär henne läsa. Läsning är Poppys favorit. Resten lär henne cirkusdirektören madam Pym. Men nu så har alla på cirkusen bestämt att hon ska gå i en riktig skola. En internatskola vid namn Saint Smithen’s. Men Poppy vill inte åka dit! Hon vill ju bo hos sin cirkusfamilj! Till slut ger hon sig. Rektorn på skolan, miss Baxter är jättesnäll. Hon får snabbt två kompisar, en kille vid namn Kip som är väldigt förtjust i mat och en flicka vid namn Ingrid som är jättesmart. Fast kemiläraren, miss Susan är väldigt otrevlig. De tre vännerna får snabbt reda på att en egyptisk utställning ska hållas på skolan. Men när utställningen kommer fram så börjar mystiska olyckor drabba skolan. Har skolan drabbats om den omtalade Faraos förbannelse? Eller något annat?

Den här boken är en typisk ”post-Harry Potterbok”. Med det menar jag att det är bok som utgivits inte så lång tid efter Harry Potter-böckerna och vill bli ”den nästa Harry Potter” (Vilket för övrigt står på baksidan: ”Är Poppy Pym den nya Harry Potter?”) och likna Harry Potter så att boken ska få alla Harry Potter-fans som läsare. Man känner igen stilen: en internatskola; tre vänner; ett mysterium. Och som svar på ”Är Poppy Pym den nya Harry Potter?”: nej. Jag anser att Harry Potter är Harry Potter och att allt annat är allt annat. Varje bok är unik (de flesta i alla fall). Den här boken är ganska bra. Fast även om jag har läst bättre böcker än denna så rekommenderar jag den.

Harry Potter och Fenixorden

Av J. K. Rowling, Översatt från engelska av Lena Fries-Gedin

Betyg: 4.5 av 5.

Voldemort är tillbaka! Harry Potter har sommarlov och ät fast hos sin dumma moster och morbror. Han ser inga tecken på något magiskt i huvud taget. En dag när han går hem med sin dumma kusin Dudley så händer något högst magiskt, men knappast särskilt trevligt. Harry och Dudley blir attackerade av dementorer. Som tur vet Harry hur man ska försvara sig. Han är ju lite av en expert på dementorer. Han lyckas utan större problem frammana en patronus och besegra dementorn. Men problemet är att minderåriga trollkarlar inte har tillåtelse att utföra trolldom utanför skolan Hogwarts. När Harry kommer hem väntar ett brev på honom. I brevet står det att Harry har blivit relegerad. Men en stund senare kommer ett antal trollkarlar från det hemliga sällskapet Fenixorden till Privet drive 12. De har fixat så att Harry inte längre är relegerad utan bara måste genomgå en rättegång. Under tiden så får han vänta i Fenixordens högkvarter tillsammans med sina vänner Ron och Hermione. Fenixorden skapades för ett antal år sen för att kämpa mot Voldemort. Nu när Voldemort är tillbaka så har medlemmarna samlats igen. Till slut kommer dagen för rättegången. Tack vare Dumbledore så blir Harry frikänd, men inte utan att trolldomsminister Fudge blir ännu argare på Dumbledore än han redan är. Alla på Trolldomsministeriet säger att Voldemort inte alls är tillbaka vilket Dumbledore protesterar mot. Dumbledore har på grund av det förlorat flera fina trollkarlstitlar (ledamot i Wizengamot, etc.). En tid senare så börjar skolan. Alla undrar vem som ska vara den nya läraren i försvar mot svartkonster. Det är en kvinna vid namn Dolores Umbridge. Inte nog med att hon är en fruktansvärd lärare som inte lär något någonting, hon gör även livet surt för eleverna. Hur ska Harry och hans vänner överleva ett år med Dolores Umbridge som lärare i försvar mot svartkonster. De måste ju lära sig att försvara sig, särskilt med Voldemort som är tillbaka. Det borde nog inte gå särskilt lång tid innan han visar sig igen…

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Av J.K. Rowling, Översatt från engelska av Lena Fries-Gedin

En världsomsegling under havet

Av Jules Verne, Översatt från franska av Jakob Gunnarsson

Betyg: 5 av 5.

När jag läst andra gamla böcker så har de ofta varit skrivna på ett liksom… Det är svårt att utrycka det i ord. För att förenkla det lite så kan jag säga att man märker att böckerna inte skrevs igår eller för några år sen. Det gör man inte med Jules Vernes böcker. Eller jo, man märker väl det på saker som att professor Arronax inte har en iPhone och andra saker som har förändrats genom århundradena men inte på texten. Okej, det kan möjligen vara på grund av att det franska språket inte har förändrats så mycket sen Jules Vernes tid. Hur som helst så är boken magnifik, det är ett måste att läsa. Jag rekommenderar också, om ni kan franska, att läsa den på detta språk. Det gjorde jag. Jag läste den i ett faksimil som man kan se nedan:

Den hade alla orginalbilderna från den första utgåvan. Men nu måste jag väl ändå skriva lite om handlingen, för vem vill läsa en bok utan att ha en aning om vad den handlar om? Inte jag i alla fall.

Flera stora fartyg kommer fram till sina destinationer med stora hål i skrovet. Fler och fler fartyg får hål i sina skrov. Till slut tar den amerikanska regeringen till hårdhandskarna.Vad det nu är som orsakar detta, djur eller maskin, måste bort från havet. Professor Arronax, en fransk professor i biologi, blir bjuden att åka med på den stora fregatten Abraham Lincoln som ska åka för att besegra ”monstret”. Han tackar ja eftersom han själv är mycket intresserad av fallet och har talat om det i flera tidningar. Själv tror han att det är en enorm narval. Så fort fregatten gett sig av försvinner ”monstret” helt. Inte ett enda skepp blir längre skadat. Flera månader fortsätter på detta sätt. Till slut, precis när alla på skeppet gett upp, dyker ”monstret” upp precis vid fregatten. Fregatten börjar jaga odjuret som åker onaturligt snabbt. Efter flera dagars jakt attackerar ändå ”monstret”. Skeppet blir inte skadat, men professor Arronax, hans trogne följeslagare Conseil och harpuneraren Ned Land faller av utan att någon märker det. De simmar alla i flera dygn. Precis när de tappat alla sina krafter så upptäcker de ”monstret”. De kliver upp på det. Men det är plåt som de sitter på! ”Monstret” är alltså en maskin! Efter några dagar så kommer några män upp ur en lucka i maskinen och kastar omilt in de i ett rum. På kvällen kommer en steward med mat. Det är det enda som händer i flera dagar. Varje kväll kommer stewarden med mat. En dag kommer ändå två män. Den ene presenterar sig som kapten Nemo. Han berättar att de är på båten Nautilus som han är kapten på och att de kan välja att stanna på båten om de följer hans villkor. Villkoren är enkla. De får göra vad de vill om de går med på att bli inlåsta vid behov. Från den dagen påbörjar Nautilus en färd runt jorden… Fast under havet. Professor Arronax blir god vän med kapten Nemo. Han är ju expert på undervattensvegetation och tycker att resan är väldigt intressant. Men Ned Land tycker inte likadant. Han vill bara bort från Nautilus. Men till slut börjar även professor Arronax undra. Varför vill inte kapten Nemo släppa de? Vad är det som han döljer egentligen, den mystiske kapten Nemo?

Denna bok är inte alls enbart en äventyrsbok, jag skulle nästan kunna säga att den är nära en faktabok. Professor Arronax beskriver hela undervattensvegetationen som Nautilus passerar. Många av djuren och växterna har jag aldrig ens hört talas om. Kort sagt, detta är en bok som absolut måste läsas!

Artemis Fowl

Av Eoin Colfer, Översatt från engelska av Lisbet Holst

Betyg: 5 av 5.

Artemis Fowl är ett underbarn. Men ett underbarn som ägnar sig åt kriminella aktiviteter. Han är bara tolv år gammal. I och för sig så har familjen Fowl ägnat sig åt sånt i många generationer. Men Artemis tänker göra något som ingen någonsin gjort före honom. Och något som han nog inte borde göra heller. Han tänker attackera vättarna.

”Va!?” tänker du kanske. ”Vättar!? Är det här någon slags godnattsaga?!” Men dessa vättar är inte av den sorten vi mycket väl känner. De är smarta. Som människor, om inte smartare. De är farliga. Men varför vill han attackera de? Vad är det han vill ha egentligen?

Jag tyckte att boken var väldigt bra och spännande. Jag rekommenderar den till 100%!

Pojken som levde med strutsar

Av Monika Zak

Betyg: 4.5 av 5.

När Hadara var två år gammal så försvann han i öknen under en sandstorm. Hans mor lämnade honom vid ett par strutsägg. När hon kom tillbaka var han borta. Hon letade efter sin son i veckor, men till slut så fick hon acceptera att han var död. Men ett strutspar, Hogg och Makoo, hittade honom och lät honom vara en del av deras flock. Hogg var i början ganska motvillig till det, men efter en tid märkte han hur många fördelar det fanns med att ha Hadara hos sig. Vanligtvis så dog en stor del av de strutsungar som föddes. Men efter att Hadara hade kommit så dog inte längre en enda strutsunge. Han blev deras älsklingsson. Hadara lärde sig att leva som en struts. Han kunde springa som en struts, dansa som en struts och till och med äta som en struts. Men det var ändå många saker som han inte kunde göra som sina strutsföräldrar. Han behövde dricka oftare och kunde inte springa lika snabbt. Ändå trodde han att han var en struts. Hadara levde i många år tillsammans med strutsarna i öknen. Men öknen är full av faror, lejon, schakaler, men främst människor. Och tänk om någon fångar Hadara?

Hadara har långt (och när jag säger långt så menar jag verkligen långt) svart hår. Han går naken och springer som en struts. Han är också nyfiken och hittar lätt nya vänner (i alla fall hos djuren). Hadara är precis som sina strutsföräldrar också stum och kan inte prata men han kan kommunicera med tankekraft med olika djur. Hogg (strutshannen, Hadaras adoptivfar) är lång och springer snabbt (som alla strutsar). Han är stum och kan bli ganska ilsken, särskilt när han vill para sig. Makoo (strutshonan, Hadaras adoptivmor) är ganska lik sin man. Hon är ganska smart och vet när en fara närmar sig. Hon har också väldigt mjuka och varma vingar som Hadara brukar sova under. Luke O’Connor är en amerikansk jägare från Montana. Han gillar att jaga men är inte särskilt smart. Han dricker på tok för mycket sprit och blir ofta full. Sidi Brahim är en spårfinnare och ökendetektiv. Han påstår att han har löst 118 fall med bland annat stulna kameler. Han är väldigt smart och kan se vem en person är bara genom att titta på hans spår.

”-När jag frågade efter en spårfinnare borta i Mauretaniens huvudstad nämnde alla ditt namn. Några sa till och med att du var en ökendetektiv. Och de berättade något om en skola som jag inte förstod.

-Visst stämmer det att jag är ökendetektiv, sa Sidi Brahim och lät gladare på rösten. Jag har löst många fall. 118 om man ska vara korrekt.”

Citat från sidan 109

Öknen beskrivs som en stor, torr plats där det mest finns sand och där man ibland hittar en liten oas med vatten och träd. Oftast är det bara hägringar, men om man verkligen hittar en riktig oas så kan den vara väldigt vacker med olika växter och frukter. Det regnar väldigt sällan i öknen, kanske vart femte år. Och när det väl regnar så kan inte jorden suga upp allt vattnet så det bildas stora floder och sjöar. För de som inte är vana vid värmen så kan det kännas väldigt jobbigt. Man måste vara försiktig i öknen, för det finns många vilda och farliga djur.

”Den nya trakten som strutsarna kommit till hade också nåtts av Det Stora Regnet. Träden hade blad. Det fanns många gröna buskar och det fanns gula, rosa och vita blommor och så de där melonerna som Hadara tyckte så mycket om. Men det fanns ingen sjö och inga vattenhål. Ändå slog de sig ner här. Det fanns gott om mat och det var gott om dagg på morgnarna.”

Citat från sidan 131

Boken var ganska lättläst och skriven på ett lättförståeligt sätt. Den innehåller ändå en hel del med ”ökenord” som till exempel schakal som jag inte kände till. Den är skriven på ett ganska spännande sätt och har inte så långa kapitel vilket jag tycker är bra, för då är det enklare att hitta var man var om man inte använder bokmärke. Den har en del vackra och målande ord. Strutsarna påstod att stjärnorna var döda strutsar vilket jag tycker var lite kul. Jag tycker att bokens budskap är att strutsar är snälla djur och att man alltid kan lita på en struts.

Jag tyckte att boken var väldigt bra. Den var spännande och jag lärde mig många nya saker om öknen som jag inte kände till tidigare. Den var väldigt intressant. Det var också kul att det var en sann historia. Som jag sa tidigare var den skriven på ett spännande sätt vilket gjorde den mycket roligare att läsa. Men det jag gillade mest var nog att jag lärde mig många nya saker om öknen. Boken hade också ett bra slut. Men det avslöjades för mycket saker på baksidan.

Ett hål om dagen

Ett hål om dagen

Av Louis Sachar, översatt från engelskan av Peter Lindforss

Betyg: 5 av 5.

Stanley Yelnats (det är något med hans efternamn, men vad? 🤔) blir dömd för att ha stulit ett par sportskor. Men han är faktiskt helt oskyldig. Det är ju inte hans fel att de plötsligt damp ner i huvudet på honom när han var på väg hem från skolan. Fast varför skulle någon tro på att de verkligen gjorde det? Stanley blir skickad till ett läger för ungdomsbrottslingar som heter Camp Green Lake. Fast sjön är helt uttorkad, och något grönt är det sällan man ser. Varje dag ska man gräva ett hål som ska vara exakt en och en halv meter djupt och lika brett. Lägerledarna påstår att det ska få de att bli bättre människor och göra de redo för det riktiga livet. Även om det kanske ligger någon liten sanning i det, misstänker Stanley att anledningen till att de måste gräva är en helt annan. ”Chefen”, som äger stället, letar efter något. Men vad skulle någon kunna tänkas leta efter i en uttorkad sjö?

Boken är väldigt spännande, men har också inslag av humor. Det händer inte så mycket att det är svårt att hänga med, men det är inte heller så att man blir uttråkad eftersom det inte händer något. Något som jag även gillade var att det lite då och då fanns ”flashbacks” som jag fann mycket intressanta och som förklarade mycket saker. Jag bör också nämna att jag läste klart boken på mindre än två dagar.

Tio över ett

Maja bor i Kiruna. Nu har LKAB sprängt så mycket i gruvan att hela staden måste flyttas. Men Maja är långt ifrån övertygad. Hon vill inte alls flytta, hon vill bo kvar i sitt Bläckhorn! Och så kommer hon att behöva skiljas från sin bästa vän Julia. De har känt varandra sedan förskolan, men nu så har Julias mamma träffat en ny man som bor i Luleå.

Varje natt vaknar Maja klockan tio över ett på natten. Varje natt tror hon att det ska rasa. Varje natt tar hon fram sin nödväska och gör sig redo att fly. Men det går inte att vara uppe halva natten. Inte varje natt.

“Jag skulle ha tagit med mig väskan. Ångesten kommer krypande. Jag kanske borde springa hem ändå och vara där när det är dags. Jag hatar den där villrådiga känslan, där varje val jag gör kommer att vara fel. Jag kan inte ligga stilla.”

Citat från sidan 132

Maja har ganska mörkt, tjockt hår och en rak lugg. Hon gillar inte sport så mycket och är ibland lite naiv. Fast alla försöker övertyga henne om att det inte finns någon risk att det skulle rasa och kommer med rimliga bevis, kan hon ändå inte bli av med sin rädsla. Till och med när hon får åka ner i gruvan och se den med egna ögon är hon inte övertygad. Ibland försöker hon skämta bort allvarliga saker. Maja gillar också att läsa. Hon är med i en bokklubb. Och när Albin, hockeykillen som hon är kär i, går med i klubben, är det ett rent drömläge…
Julia har råttfärgat hår. Hon vill färga det men får inte för sin mamma. Då säger Maja att det är rågblont istället. Julia försöker alltid lugna Maja när hon är rädd.

“Jag är så vanlig och intetsägande att jag nästan inte ser mig själv där i spegeln. Ganska mörkt, tjockt hår och en rakt avklippt lugg. Det är kanske den som får mig att se barnslig ut. Jag drar luggen åt sidan och bestämmer mig för att spara ut den.”

Citat från sidan 36

Boken utspelar sig i Kiruna. Kiruna beskrivs som en stad där det sällan är särskilt varmt, och där det finns snö en stor del av året. Vid många tillfällen tar sig Maja fram genom snön. Hon antyder även att det är svårt att bo i staden om man inte är antingen sportintresserad eller friluftsintresserad, och att staden är något kulturfattig. I Kirunas centrum finns det ett stadshus. Det beskrivs i texten ganska noga. Några av de främst återkommande miljöerna är skolan, biblioteket och hemmet.

“Men vid Stadshuset måste jag stanna och bli stående en stund. Jag försöker föreställa mig att tegelbyggnaden med den mäktiga, flera ton tunga klockstapeln inte finns där. Att jag ser rakt mot fjällvärlden. Stadshuset ska också rivas. En gång framröstat till Sveriges vackraste byggnad. Men det spelar tydligen ingen roll.”

Citat från sidan 34

Boken är skriven i en blandning av olika tempus, och ibland märker man inte när det växlar. Ena meningen berättar Maja om något som hände henne förra sommaren och plötsligt är man tillbaka i nutid igen. Men det är ju det som är finessen med böcker, att man kan resa genom tid och rum utan några begränsningar! Boken är skriven i jag-form, vilket jag tror hjälper läsaren att förstå i vilken panik Maja är, och vilken rädsla hon upplever. För mig var boken lättläst. Den innehåller inga väldigt komplicerade ord.

En mycket bra bok om att leva hela sitt liv i en konstant rädsla för att dö. En rädsla som förföljer dig överallt. En rädsla som man aldrig kan bli av med. Jag lärde mig också mycket saker om Kiruna-flytten som jag förstås hade hört talas om tidigare. Boken är också på ett sätt spännande. Man känner ju lite medkänsla för Maja, och undrar hur det kommer att gå för henne. Jag rekommenderar verkligen boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s