En världsomsegling under havet

En världsomsegling under havet (pocket)

Av Jules Verne, Översatt från franska av Jakob Gunnarsson

Betyg: 5 av 5.

När jag läst andra gamla böcker så har de ofta varit skrivna på ett liksom… Det är svårt att utrycka det i ord. För att förenkla det lite så kan jag säga att man märker att böckerna inte skrevs igår eller för några år sen. Det gör man inte med Jules Vernes böcker. Eller jo, man märker väl det på saker som att professor Arronax inte har en iPhone och andra saker som har förändrats genom århundradena men inte på texten. Okej, det kan möjligen vara på grund av att det franska språket inte har förändrats så mycket sen Jules Vernes tid. Hur som helst så är boken magnifik, det är ett måste att läsa. Jag rekommenderar också, om ni kan franska, att läsa den på detta språk. Det gjorde jag. Jag läste den i ett faksimil som man kan se nedan:

Amazon.fr - Vingt mille lieues sous les mers - Jules Verne ...

Den hade alla orginalbilderna från den första utgåvan. Men nu måste jag väl ändå skriva lite om handlingen, för vem vill läsa en bok utan att ha en aning om vad den handlar om? Inte jag i alla fall.

Flera stora fartyg kommer fram till sina destinationer med stora hål i skrovet. Fler och fler fartyg får hål i sina skrov. Till slut tar den amerikanska regeringen till hårdhandskarna.Vad det nu är som orsakar detta, djur eller maskin, måste bort från havet. Professor Arronax, en fransk professor i biologi, blir bjuden att åka med på den stora fregatten Abraham Lincoln som ska åka för att besegra ”monstret”. Han tackar ja eftersom han själv är mycket intresserad av fallet och har talat om det i flera tidningar. Själv tror han att det är en enorm narval. Så fort fregatten gett sig av försvinner ”monstret” helt. Inte ett enda skepp blir längre skadat. Flera månader fortsätter på detta sätt. Till slut, precis när alla på skeppet gett upp, dyker ”monstret” upp precis vid fregatten. Fregatten börjar jaga odjuret som åker onaturligt snabbt. Efter flera dagars jakt attackerar ändå ”monstret”. Skeppet blir inte skadat, men professor Arronax, hans trogne följeslagare Conseil och harpuneraren Ned Land faller av utan att någon märker det. De simmar alla i flera dygn. Precis när de tappat alla sina krafter så upptäcker de ”monstret”. De kliver upp på det. Men det är plåt som de sitter på! ”Monstret” är alltså en maskin! Efter några dagar så kommer några män upp ur en lucka i maskinen och kastar omilt in de i ett rum. På kvällen kommer en steward med mat. Det är det enda som händer i flera dagar. Varje kväll kommer stewarden med mat. En dag kommer ändå två män. Den ene presenterar sig som kapten Nemo. Han berättar att de är på båten Nautilus som han är kapten på och att de kan välja att stanna på båten om de följer hans villkor. Villkoren är enkla. De får göra vad de vill om de går med på att bli inlåsta vid behov. Från den dagen påbörjar Nautilus en färd runt jorden… Fast under havet. Professor Arronax blir god vän med kapten Nemo. Han är ju expert på undervattensvegetation och tycker att resan är väldigt intressant. Men Ned Land tycker inte likadant. Han vill bara bort från Nautilus. Men till slut börjar även professor Arronax undra. Varför vill inte kapten Nemo släppa de? Vad är det som han döljer egentligen, den mystiske kapten Nemo?

Denna bok är inte alls enbart en äventyrsbok, jag skulle nästan kunna säga att den är nära en faktabok. Professor Arronax beskriver hela undervattensvegetationen som Nautilus passerar. Många av djuren och växterna har jag aldrig ens hört talas om. Kort sagt, detta är en bok som absolut måste läsas!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s