Percy Jackson och de grekiska gudarna

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Av Rick Riordan, Översatt av Torun Lidfeldt Bager

Betyg: 10 av 10.

Jag har länge tyckt att böcker om den grekiska mytologin har för få detaljer. Särskilt begynnelsen är väldigt illa omskriven. Det brukar stå något i stil med:

”I början fanns bara Gaia. Hon fick en son, Uranos. Sen fick de båda tolv barn, titanerna. […]”

Påhittat av Jonas Petri.

Oftast brukar Uranos vara död när ungefär en sida har gått. Men jag tycker inte att det räcker. Man vill ju liksom veta lite mer! Den här boken är perfekt för de som håller med mig i denna fråga. Om du däremot tycker att begynnelsen inte förkänar mer än en sida så är den här boken inte för dig. Fast du behöver inte vara någon expert på grekisk mytologi eller något. Den passar även till de som bara vill ha en rolig bok att läsa. För Percy Jacksons sarkastiska humor gör det till en humorberättelse lika mycket som en bok om grekiska myter. Först så beskriver Percy begynnelsen med ett helt kapitel, alltså mycket mer än i andra böcker. Det börjar så här:

”I begynnelsen var jag inte där. Det tror jag inte att de gamla grekerna var heller. […] Först fanns nog ingenting.Väldigt mycket ingenting. Den första guden […] var Chaos – en dyster, tjock dimma där all materia i kosmos bara svävade runt. Och här får ni lite fakta: Chaos betyder bokstavligt talat Gap och då talar vi inte om klädmärket.”

Taget från sidan 11 i Percy Jackson och de grekiska gudarna.

Sen fortsätter det med (inte så) kort sammanfattning av de ”ursprungliga” gudarna – som egentligen inte är ursprungliga, men strunt i det. Sen kommer vi till ”Kannibalismens gyllene tidsålder”, alltså den tid då titanerna härskade. Efter att titanerna regerat i många år kommer gudarna och störtar de. Då är de inledande kapitlen slut. Nu följer en beskrivning och några historier om varje gud, i en väldigt konstig ordning… Fast när jag tänker efter är det ingen ordning, så glöm det. Här är den i alla fall.

 1. Hestia
 2. Demeter
 3. Persefone
 4. Hera
 5. Hades
 6. Poseidon
 7. Zeus
 8. Athena
 9. Afrodite
 10. Ares
 11. Hefaistos
 12. Apollon
 13. Artemis
 14. Hermes
 15. Dionysos

Och allt detta med stor humor och… Sarkasm. Här har vi ett kort citat:

”Den femte floden i Underjorden heter Styx, hatets flod. Det är definitivt den mest berömda floden, men namnet dämpade alla chanser till turism. ‘Hör ni ungar, vi ska åka till hatets flod på påsklovet!’ ‘Hurra!’ Styx rann genom de djupaste, mörkaste delarna Underjorden.”

Taget från sidan 171 i Percy Jackson och de grekiska gudarna.

För att avsluta denna recension: Läs absolut denna bok. Den är bäst!

En kommentar

 1. Roligt att läsa en lista över alla gudar! Jag tror inte man kommer in till Hades utan vidare. Där vaktar Kerberos. Man måste ro över floden.
  Du borde läsa om Trojanska kriget. Där blandar gudarna sig i och skyddar olika favoriter. Allt har sin början med herden Paris som dumt nog ställer upp på att välja om Afrodite eller Hera är vackrast.
  Farmor

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s