Olympens hjältar: Dödens port

Dödens port

Av Rick Riordan, Översatt av Ylva Spångberg

Betyg: 4.5 av 5.

Percy och Annabeth har trillat ner i Tartaros1! Annabeth har läst i en bok av poeten Hesiodos2 att det ska ta nio dagar att nå botten på Tartaros. Som tur lyckas Percy kontrollera vattnet i en flod där så att de inte krossas. Men det är ingen vidare trevlig flod. Det är rent av Kokytos3, sorgens flod. Den får en att tycka att livet är meningslöst. Fast Percy och Annabeth lyckas ta sig upp ur den. Men det är bara fansasfullhet nummer 1 av 1 000 000 000 000. Nästa fasansfulla upptäckt: Luften är svavelhaltig och marken är full med glasskärvor. Finns det något att äta eller dricka då? Japp. Läkande eldvatten från floden Flegethon4 som smakar… Tja, kort sagt: inte särskilt gott. Nu måste Percy och Annabeth ta sig fram till Dödens port6 där de kan komma ut i de dödligas värld. Percy och Annabeth blir överfallna av empusor och arai och… Ja, du förstår, alla möjliga monster. Det här är ju trots monstrens hem. Som tur kommer titanen Bob7 till deras hjälp. Och det är tur. Under sin tid som Bob har han jobbat som städare i Hades palats. Och att ha en städartitan med superstyrka kan vara bra när man ska slåss mot monster, i alla fall om han är på din sida. Tänk om Bob kommer ihåg att han är Iapetos, en blodtörstig titan som hatar halvgudar. Bob leder de till sin kompis jätten Damasen9, men på vägen dit blir de attackerade av arai10, förbannelserna. När de väl är framme vid Damasens stuga är Percy överbelastad med alla förbannelser som han fått av arai. Går det ens att bota honom? Och till och med om han blir frisk så är chansen att de kommer fram till Dödens port väldigt liten. Väldigt, väldigt, väldigt liten. Men utan de så kan deras vänner på Argo II inte besegra Gaia11

Under tiden så försöker Argo II:s besättning att ta sig till Epirus i Grekland där den andra sidan av Dödens port ligger. Fast vägen dit är inte lätt. Hazel blir uppsökt av gudinnan Hekate12. Hon säger att Hazel måste lära sig att hantera diset för att de ska lyckas ta sig fram till Dödens port. Men Hazel har ingen aning om ur man gör det. Hon försöker träna men det går inte så bra. I en dröm säger Hades – som är hennes pappa – att hon måste få någon att se det han eller hon vill se. Nästa dag blir Argo II fångad i en vik av piraten Skiron som vill ha deras skatter och hans människoätande jättesköldpadda. Hazel och Jason går till honom eftersom Hazel kan kalla fram guld och ädelstenar. Då kommer de på att Skiron brukade sparka ner sina offer från klippan i de grekiska myterna! Men Hazel får en idé. Om hon kan manipulera diset så att han tror att de blir uppätna av sköldpaddan medan de flyger upp (Jason har den förmågan) så kan de kanske putta ner Skiron… Hon försöker… och lyckas! Men hon förstår att det har var väldigt enkelt jämfört med vad som väntar henne i Epirus…

Innan Argo II:s besättning lyckas ta sig fram till Epirus måste Leo besegra två tjuvaktiga dvärgar, Frank förklara krig mot en flock med egyptiska monster, Nico erkänna sin hemliga kärlek och Piper väcka skeppets galjonsfigur Festus till liv med ordcharm. Och om de ens lyckas ta sig till Epirus levande så är porten hårt bevakad av Gaias underhuggare…

1Del av Underjorden [från den grekiska mytologin](se Striden om Olympen) som kan jämföras med helvetet.

2Grekisk poet och skald.

3En av Underjordens floder [från den grekiska mytologin] som är skapad av ren sorg.

4En av Underjordens floder [från den grekiska mytologin] som är gjord av eld och hjälper syndare som straffas på Bestraffningens fält5 att överleva.

5Del av Underjorden [från den grekiska mytologin] där syndare straffas.

6Port som Thanatos (se Den fänslade guden) använder för att ta döda människors andar som smitit från Underjorden tillbaka men som i denna bok har blivit kapad av Gaia (se 11), den galna mördargudinna som moder jord är.

7Titan (En slags gud) från den grekiska. Bob heter egentligen Iapetos, spetsaren, men blev omdöpt till Bob när han trillade ner i floden Lethe8 under striden mot Percy Jackson. Som Bob blev han också god.

8En av Underjordens floder [från den grekiska mytologin] som gör så att man tappar minnet om man dricker eller badar i den.

9En av jättarna från den grekiska mytologin som var född för att slåss mot Ares men eftersom han var motsatsen till Ares var fridfull.

10Furieliknande (se Född till hjälte) varelser från den grekiska mytologin som bär på förbannelser och är döttrar till Nyx, natten.

11Ond jordgudinna från den grekiska mytologin, mor till titanerna och jättarna.

12Magins och disets – den kraft som döljer monster för dödliga – gudinna i den grekiska mytologin.

En kommentar

  1. Hej
    Jag är lite rädd att bli attackerad av monster på udden. Vad gör jag?
    Skeppet Argo II har inte synts än. Kanske vid Huvudskär. Kan man bjuda på lunch?
    Undrar farmor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s