Olympens hjältar: Athenas tecken

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 9789163885785.jpg

Av Rick Riordan, Översatt av Ylva Spångberg

Betyg: 5 av 5.

Äntligen är de sju halvgudarna i profetian samlade! Det är Percy Jackson, Annabeth Chase (se Född till hjälte), Jason Grace, Piper McLean, Leo Valdez (se Den försvunne hjälten), Hazel Levesque och Frank Zhang (se Den fängslade guden). Men avresan från romarnas läger blir inte lyckad. Leo blir besatt av en eidolon1 och börja skjuta på Nya Rom. De sju hjältarna får ge sig av i all hast, och nu har romarna förklarat krig mot de. Fast de kan inte flyga till Grekland än, för romarna gav skeppet (Argo II, flygande trirem, byggd av Leo Valdez) bestående skador. Först stannar de i Salt Lake City för att skaffa material, sen i Kansas för lagning. Medan Leo lagar skeppet ger sig Piper, Jason och Percy iväg för att få hjälp av guden Bacchus2. Fast han vill inte hjälpa de utan att få tribut. Sen försvinner han. Då blir Percy och Jason besatta av eidola som får de att slåss… mot varandra! Percy slår Jason medvetslös, och nu ska han ge honom det dödande slaget… Då lyckas Piper få Percys pegas4 Blackjack att slå Percy medvetslös. Sen rider hon tillbaka tillbaka till skeppet med de två medvetslösa killarna (Percy och Jason). Vid middagen berättar hon vad som hänt. Men hon har en underlig känsla av att eidoloa är kvar. Med sin ordcharm säger hon: ”Eidola, visa er.” Då räcker Percy, Jason och Leo upp handen. Då lyckas Piper få eidola att svära vid floden Styx att de inte kommer att ta någon i skeppets besättning i besittning (!). Nästa stop blir Atlanta. Där går Percy och Frank till akvariumet. Där träffar de guden Forkys och hans fru och syster gudinnan Keto. De har tillfångatagit massor med olika havsdjur och havsmonster och tvingar de att slåss mot varandra. Och nu så vill de ha ett tillskott till sin samling, en son till Poseidon och en jättestor koifisk (Frank har förmågan att förvandla sig till djur), alltså Percy och Frank. Den lyckas med nöd och näppe spränga tanken de blir fångade i och springa tillbaka till skeppet, och det tack vare coachen Hedge (som är deras och övervakare, och en satyr). Fast de fick i alla fall en användbar ledtråd: de måste hitta kartan i Charleston. Så fort de tryggt kommit ombord på Argo II sätts kursen mot Charleston. Fast när de kommer dit är Percy inte i skick för en expedition. Han är helt förkrossad efter akvariumet med alla de tillfångatagna djuren. Istället går Jason, Frank och Leo för att leta efter kartan i ett museum. Annabeth, Piper och Hazel går till parken The Battery för att leta efter ett spöke som Jason såg när han var där för några år sen. Men det är inget spöke. Det är självaste Afrodite. Hon bjuder de tre flickorna på te och scones med marmelad. Hon säger att de alla är underbara historier. Men där blir hon avbruten, för nu kommer det en massa romare som vill döda de. De lyckas med nöd och näppe avsegla på Atlanten utan att bli tagna av romare. Nu är de i alla fall på Atlanten, på väg till de gamla länderna, och dit får romarna inte åka enligt romersk lag. Fast de gamla länderna är väldigt farliga för halvgudar. I Rom ska de tydligen hitta Hazels bror Nico. Han har tydligen blivit tillfångatagen av tvillingjättarna Efialtes och Otos5, som tänker använda honom för att locka Argo II:s besättning till Rom och därefter döda de i sin domedagsshow. Men hur ska de besegra jättarna? För att besegra jättarna måste gudar och halvgudar samarbeta, och inga gudar är ju vid halvgudarnas sida. Eller?

Annabeth har ett helt eget uppdrag hon måste klara helt själv; nämligen att följa Athenas tecken och hitta statyn Athena Parthenos6. Hon redan gissat att hon behöver övervinna sin största fobi, spindlar, för att lyckas med uppdraget.

Jag tycker att den här boken är den bästa boken i serien. Jag rekommenderar den ännu mer än de föregående böckerna böckerna serien. Definitivt 5/5!

1Döda människors andar som kan ta människor i besittning.

2Den romerska motsvrigheten till Dionysos, se 3.

3Vinets, teaterns och festernas gud i den grekiska mytologin.

4En slags bevingade hästar från den grekiska mytologin.

5Jättar från den grekiska mytologin. Efialtes och Otos var födda för att slåss mot Dionysos, se 23.

6En enorm staty av Athena som fanns i Parthenon i Aten.

En kommentar

  1. Fantastisk skildring!! Jag tycker särskilt om att Afrodite bjuder på te med scones. Jag undrar om du inte snart bör läsa Trojanska kriget. Jag tror att boken finns här, kanske.
    Farmor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s