Olympens hjältar: Den fänslade guden

Den fängslade guden

Av Rick Riordan, Översatt av Ylva Spångberg

Betyg: 4.5 av 5.

Percy Jackson är tillbaka! I flera veckor har han, utan att komma ihåg någonting alls förutom ett namn, Annabeth, försökt överleva alla monster, men nu säger hans inre radar att han är framme vid stället han varit på väg till hela tiden. De två gorgonerna1, Stheno och Euryale, som av någon anledning inte går att döda, följer fortfarande efter honom. Då kommer en hippietant som kallar sig för June fram till honom och vill att han ska bära henne. Ännu sextio kilo att bära på. Då får han syn på en tunnel där det står en kille och en tjej. När de får syn på Percy så hjälper de honom genom tunneln. Tjejen, som tydligen heter Hazel, uppehåller gorgonerna. Fast gorgonerna lyckas följa efter ändå. Vi en flod som killen (som tydligen heter Frank) säger heter Lilla Tibern lyckas Percy tack vare sina krafter att kontrollera vatten dränka gorgonerna. Och tack vare att det som blir kvar skingras i floden så blir gorgonerna inte återupplivade. Fast romarnas spöken, larerna, föraktar honom och kallar honom graecus2. Och att han är son till Neptunus3 förbättrar inte precis hans rykte. Lägrets praetor, Reyna, verkar känna igen Percy. Lite senare berättar Reyna att hon jobbade på KK:s kurort där Percy och hans vän (Annabeth alltså) var (se Monsterhavet). Fast Percy kommer så klart inte ihåg det. Hazel presenterar Percy för Nico, hennes bror. När Nico får syn på Percy får han i en sekund panik. Sen lugnar han sig. När Percy frågar säger Nico att de aldrig träffats. Fast Percy kan se att han ljuger. Sen blir det upprop. Percy blir antagen i femte kohorten, sen ett misslyckat uppdrag i Alaska den värsta kohorten. Sen blir det romersk middag.

Efter middagen så blir det krigslekar. Femte, fjärde och tredje kohorten4 ska attackera och första och andra kohorten ska försvara. Fjärde och tredje väntar med att attackera. Först vill de se hur femte kohorten får stryk. Fast Percy, Hazel och Frank lyckas ta sig in i fästningen, besegra en hop med fiender och erövra fanorna innan de andra hinner blinka (en aning överdrivet kanske). Fast Percy slåss med en helt ny stil. Istället för att hugga som romarna gör så rullar han runt och slår med flatsidan av svärdet. När femte kohorten har vunnit så märker alla att en senator vid namn Gwen är… DÖD! Men plötsligt så vaknar hon upp igen. Hur är det möjligt? Hon var ju död! Fast Percy och alla romarna får ingen tid att tänka mer på detta underliga fenomen, för nu uppenbarar sig guden Mars5. Han börjar med att erkänna Frank som sin son, vilket Frank inte blir särskilt glad av. Sen berättar Mars att guden Thanatos6 har blivit tillfångatagen av jätten Akyoneus7 och att hans lilla grabb (Frank alltså) ska leda ett uppdrag för att hitta Thanatos, befria honom och besegra jätten Alkyoneus, och allt detta innan Fortunas fest, den första juni. Mars vill också att Percy, som inte föll på knä när Mars uppenbarade sig, ska följa med. Sen försvinner Mars. Men Octavianus, lägrets augur, protesterar. Han hävdar att man måste vara centurion8 för att kunna leda ett uppdrag, och Frank är ju fortfarande under probatio9. Då bestämmer praetor Reyna att Frank får bli befordrad till centurion och att han, Percy och Hazel ska få åka ut på uppdraget. Den enda hjälp de får är legionens flotta, som består av en fallfärdig jolle. Och det är inte något lätt uppdrag. Att hitta Thanatos är inte särskilt lätt. Han kan vara ungefär var som helst i Alaska. Och till och med hittar Thanatos så måste de fortfarande besegra Alkyoneus, som är odödlig… I alla fall i sitt hemland, Alaska. Både Hazel och Frank har båda varsin svaghet som gör uppdraget extra farligt för de…

1Monster från den grekiska mytologin, de tre systrarna Stheno, Euryale och Medusa vars blick förstenar.

2Grek på latin. Det svenska ordet (grek) kommer från det romerska ordet graecus. Romarna föraktade grekerna, så graecus såg som en allmän förolämpning i romarriket.

3Den romerska motsvarigheten till Poseidon, se Född till hjälte.

4En romersk militär enhet.

5Den romerska motsvarigheten till Ares, se Född till hjälte.

6Dödsgud från den grekiska mytologin. Inte blanda ihop med Hades.

7En jätte från den grekiska mytologin. Alkyoneus var född för att slåss mot Hades.

8Officer i det gamla Rom.

9Provningstid för att gå med i en legion.

3 kommentarer

  1. Som alltid mycket spännande! Det är nästan svårt att hålla reda på alla figurer. Inte så enkelt att vara en halvgud som det verkar.
    Kram
    Farmor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s