Olympens hjältar: Den försvunne hjälten

Den försvunne hjälten

Av Rick Riordan, Översatt av Ylva Spångberg

Betyg: 4.5 av 5.

Jason vaknar upp på en skolbuss. Han har ingen aning om vad han gör där, vem människorna omkring honom är eller ens vem han själv är. Fast ingen förutom någon som Jason förstår är coachen Hedge tycker att det är något konstigt med att han är där. Skolbussen stannar vid Grand Canyon. Där så börjar en (det förstår Jason i alla fall) dum kille vid namn Dylan reta Jason och Leo och Piper (som tydligen är Jasons vänner). Och snart visar det sig att han inte är en kille utan ett en venti1, säger Jason (han har ingen aning om hur han vet det). Men då rättar honom coachen, som visar sig vara en faun2, att det är en vindande3 och att han själv är en satyr4. Jason lyckas nästan besegra Dylan (han har som vanligt ingen aning om att han kunde det) men Dylan lyckas fly med Hedge. Då kommer en stridsvagn och hämtar Jason och (hans kompisar) Leo och Piper. De får åka till ett ställe som heter Halvblodslägret (se Född till hjälte). Så fort de kommer fram blir Leo erkänd av sin far Hefaistos5. Jason går för att prata med lägrets ledare, Keiron. Men Keiron säger att Jason borde vara död! Sen talar Hera6 till honom. Hon säger att hon är tillfångatagen och att Jason måste rädda henne. Senare får han veta att Hera talade till Piper också. På kvällen bestäms det att Jason, Piper och Leo ska åka på ett uppdrag för att rädda Hera. Då blir Piper erkänd av sin mor Afrodite7 och Jason av sin far Zeus. Fast Jason känner på sig att det är fel att han är här. Väldigt fel…

Leo får åka med om han skaffar fram något att flyga på. Han bestämmer sig att ta en titt på den galna draken i skogen som de andra i hans stuga vill förstöra och laga den. Han hittar draken, som han döper till Festus, i en fälla och lyckas laga en av systemskivorna som är sönder och därefter befria den. Då visar honom draken till ett ställe som heter Bunker 9. Där finns vingar som passar perfekt till Festus. Hela natten håller han på och jobbar. På morgonen är han klar. Då flyger han ut till Halvblodslägret. Först blir alla väldigt rädda men sen blir de väldigt imponerade av att Leo lyckades laga draken. Leo och hans vänner ger sig av nästan direkt.

Piper känner på sig att hon måste följa med. Fast en tjej som heter Drew vill också åka. Men vid lägerelden visar det sig att Piper kan ordcharma. Då håller alla direkt med att hon ska åka. Men då tänker hon på drömmen som hon drömde för några dagar. Det var en jätte vid namn Enkelados som sa att hon måste förråda sina vänner och att om hon inte gör det kommer han att äta upp Pipers pappa. Men Piper vill inte att en jätte ska äta upp hennes pappa. Men hon vill inte heller förråda sina vänner! Hur ska hon göra…

Många faror väntar Jason, Piper och Leo. Bland annat måste de möta den psykotiske vindguden Eolus8, den förrädiska trollkvinnan Medea9 och guldgalningen kung Midas10. Av någon anledning stannar själarna inte kvar i Underjorden11 längre. Den här boken är inte lika bra som Percy Jackson-böckerna men den är ändå väldigt bra. Jag rekommenderar den!

1Det romerska namnet på vindande, anemoi thuellai på grekiska, se 3.

2Det romerska namnet på satyr, satyroi på grekiska, se 4.

3Vindmonster från den grekiska mytologin.

4En varelse från den grekiska mytologin som är hälften get, hälften människa. Se Född till hjälte för mer beskrivning.

5Smedernas och eldens gud i den grekiska mytologin.

6Äktenskapets gudinna i den grekiska mytologin.

7Kärlekens gudinna i den grekiska mytologin.

8Vindarnas härskare i den grekiska mytologin; chef över de fyra andra vindgudarna: Boreas, Zefyros, Notos och Euros.

9Trollkvinna från den grekiska mytologin, ävan Jasons (hjälte från den grekiska mytologin, inte blanda ihop med Jason i serien Olympens hjältar) första fru. Hon hjälpte honom att stjäla det gyllene skinnet från sin egna far.

10Kung från den grekiska mytologin. Han hjälpte Dionysos och fick som gåva att allt han rörde vid blev till guld.

11Dit kommer de dödas själar i den grekiska mytologin. Se Striden om Olympen.

3 kommentarer

  1. Man får nästan svårt att hålla reda på alla gestalter. Det är ju inte dåligt att vara son till Zeus. Mycket verkar farligt, men förstås spännande.
    Farmor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s