Doktor Proktor och den stora guldkuppen

Image result for doktor proktor och den stora guldkuppen

Av Jo Nesbø, Översatt av Barbro Lagergren

Betyg: 4.5 av 5.

En morgon när bankchefen på Norges bank går för att kolla bankvalvet upptäcker han att Norges guldreserv (som består av en guldtacka) är borta. Han får genast panik. Nästa vecka kommer världsbanken och kollar och om det offentliggörs att guldet är borta kommer aktierna att rasa och Norge kommer att bli lika fattigt som Öst-Österrike! Bankchefen rapporterar genast det svåra läget till kungen. Någon måste lyckas hitta guldet innan världsbanken kommer! Kungen bestämmer genast att några personer vid namn doktor Proktor, Lise och Bulle är de ända som kan rädda Norge. Secret Garden (Norges hemliga tjänst) har lyckats luska ut att tjuvarna som tagit guldet är bröderna Crunch, som just nu befinner sig i Storbritannien. Men bröderna Crunch är ena väldans hårdkokta typer. Om de upptäcker att du vill skicka de till finkan tvingar de dig att spela knogpoker. Det går ut på att varje gång man förlorar får man några slag på knogarna. Det kanske inte låter så farligt så länge man inte förlorar 100 000 partier. Då blir man (VARNING, BARNFÖRBJUDET INNEHÅLL!) man en hög med något som starkt liknar en hög med parmesanost. Doktor Proktors, Lises och Bulles uppdrag är alltså att infiltrera sig bland bröderna Crunch, ta reda på var guldet finns och hitta det innan världsbanken kommer. Väl framme i London bestämmer sig de att agera under kodnamnen Sherl, doktor McKaroni och Kålms. Men vad kommer att hända om de misslyckas? Bröderna Crunch kanske inte är så dumma som man kan tro…

En väldigt rolig bok. Jag rekommenderar den.

En kommentar

  1. En valutareserv är faktiskt tonvis med guld, men i Norge har de kanske bara ett kilo… Men de har ju olja (svårt att stjäla, man blir smutsig och luktar). Låter annars spännande och lite lagom barnförbjudet…
    Farfar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s