Percy Jackson: Monsterhavet

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „monsterhavet bokus“

Av Rick Riordan, Översatt av Torun Lidfeldt Bager

Betyg: 5 av 5.

Percys äventyrliga halvblodsliv fortsätter med nya äventyr. Han blir som vanligt relegerad från sin skola. När han tar sig till halvblodslägret har han sin nye vän Tyson med sig. Där får han veta att Tyson är en cyklop, och därigenom även hans bror (Alla cykloper är söner till Poseidon) och att Thalias träd, som skyddar lägret från inkräktare, har blivit förgiftat. Är detta förrädaren Lukes (i slutet av förra boken blev Lukes avslöjad som förrädare) verk? Den enda räddningen är Det Gyllene Skinnet, men det försvann ju för 2000 år sen…

Percy vill ha ett uppdrag, och till slut går lägrets nya föreståndare, en viss Tantalos, med på det. Men Tantalos ger uppdraget till Clarisse, Percys största ärkefiende, dotter till Ares1. Percy, Annabeth och Tyson ger sig ändå av för att leta efter skinnet. De får hjälp av guden Hermes som hjälper de att ta sig till Andromeda, Lukes skepp som är fullt med monster. Som tur är lyckas de tas sig därifrån helskinnade. De träffar väldigt snabbt på Clarisse, som har en stor ångbåt med skelettkrigare. Clarisse är rätt så snäll så Percy, Annabeth och Tyson får åka med. Tyvärr hinner de inte så hemskt mycket längre än till Skylla och Karybdis2 innan Clarisses ångbåt exploderar. Percy och Annabeth lyckas tas sig till en ö. Där bor KK (Enligt senare information Kirke3). Hon förvandlar Percy till ett marsvin. Annabeth hjälper Percy att bli människa igen så att de kan fly. De stjäl några piraters skepp och fortsätter genom Monsterhavet. Snart kommer de till en ö där de hittar det gyllene skinnet. Men på ön bor en cyklop vid namn Polyfemos4. Han har tillfångatagit Grover och tror att Grover är en cykopdam men det kommer inte ta lång tid innan han kommer på att Grover är en satyr. Clarisse har också tagit sig till ön. Hur ska de göra? Kommer Percy och hans vänner (och ovänner) att lyckas ta skinnet tillbaka till lägret eller kommer de att bli uppätna av Polyfemos?

1Krigets gud i den grekiska mytologin.

2[Karybdis]Malström från den grekiska mytologin som suger upp och spyr ut havsvatten. [Skylla]Sexhövdat monster som slukar allt som kommer i dess väg från den grekiska mytologin.

3En häxa från den grekiska mytologin.

4Cyklop från den grekiska mytologin.

2 kommentarer

  1. Så fantastiskt spännande !! En rolig sak är ju att mycket av detta finns i berättelser från antikens Grekland .
    Kram
    Farmor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s