Havets hjältar

Bildresultat för havets hjältar bok

Av Rudyard Kipling, Översatt av Gösta Zetterlund

Betyg: 5 av 5.

Harvey är milionären Harvey Cheynes enda son. Han åker med en lyxångare till Europa. Ingen av de andra passagerarna gillar honom. En stormig dag trillar han i. Som tur blir han uppfiskad av fiskeskonaren Where here. Ändå visar han absolut ingen tacksamhet och vill bara att Where here ska byta kurs och segla till New York. Han säger att hans far ska betala rikligt. Men Disko Troop, kaptenen på Where here tror honom inte. Istället får Harvey en smäll. De kommande månaderna får Harvey göra rätt för sig. Tidigt varje morgon ger sig de små jollarna av för att fiska. På kvällen kommer de tillbaka. Efter kvällsmaten rensas och saltas fisken. Harvey blir väldigt snabbt mycket – hur ska jag uttrycka det? – snällare, trevligare. Han blir nästan direkt god vän med kapten Troops son Dan som är i hans egen ålder. Under månaderna Harvey är på Where here får han uppleva mycket, bland annat ett skepp som sjunker till bottnen. När fisket är slut och Where here återvänder till Gloucester, sin hemmahamn har Harvey förändrats mycket. När hans far, milionären, kommer för att hämta Harvey blir han mycket nöjd med sin sons förändring.

Jag tycker att den här boken var jättebra. När jag började läsa den var jag lite tveksam, men när jag läst lite mer förstod att den var ett mästerverk. Rudyard Kipling beskriver livet på en fiskeskonare så bra att jag själv får lust att mönstra på någon sådan. Jag rekommenderar den verkligen.

4 kommentarer

 1. Så klokt du skrivit ! Jag har läst Kipling, men inte just den boken.
  Jag undrar lite om du skulle verkligen trivas på en stor fiskebåt. Då är det bättre att först lära sig navigera Tilia runt Ornö!! 😊

  Gilla

 2. Det finns en kadettplats ledig på m/y Tilia II till sommaren. Viss sjöerfarenhet och egen flytväst krävs.
  Skepparen

  Gilla

 3. Det finns en plats ledig som matros på m/y Tilia II i sommar. Viss sjövana, sjömansbok och egen flytväst krävs. Ansökan riktas till
  Skepparen
  M/y Tilia II
  Talludden

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s