Percy Jackson: Född till hjälte

Född till hjälte (storpocket)

Av Rick Riordan, Översatt av Anders Bellis

Betyg: 5 av 5.

Percy har ADHD och dyslexi. Han blivit relegerad från varje skola han gått i. Varje gång han blivit relegerad har det hänt något konstigt. Det enda ämnet som han tycker är helt okej är latin med Mr Brunner. Särskilt när det är frågesport och Mr Brunner tar fram bronssvärdet och bronsskölden. En dag när Percy är på skolutflykt till ett museum händer något mycket konstigt (och läskigt). Matteläraren Mrs Dodds förvandlas plötsligt till en ilsken furie som inte vill något annat än att döda Percy. Sen kommer Mr Brunner och ger Percy en penna som sen förvandlas till ett bronssvärd. Percy prövar att hugga mot furien (och matteläraren) Mrs Dodds. Han träffar och plötsligt försvinner Mrs Dodds. När han kommer tillbaka till sina klasskompisar säger alla att Mrs Dodds aldrig har existerat. Fast när hans bästa (och ända) kompis Grover säger samma sak ser Percy att han ljuger. Grover ljuger nämligen väldigt dåligt. Vad hände egentligen?

I slutet av året blir Percy som vanligt relegerad. Då så åker han hem till sin mamma i New York. Hans mamma är jätte snäll men är gift med Stinkande Gabe (som inte är pappa till Percy). Stinkande Gabe är den mest otrevliga person i världen (nästan i alla fall). Han spelar poker och dricker öl med sina kompisar hela dagarna. Under året som gått har Percys rum förvandlats till Gabes rum. Det ligger ölflaskor överallt. Det enda Percy vill är att åka till Montauk, stället där han var med sin mamma när han var liten. Fast Gabe vill inte låta de åka. Till slut lyckas Percy och hans mamma ändå övertyga Gabe. När de kommer fram till Montauk är det ett oväder på gång. Mitt i natten knackar någon på dörren. Där står Grover, utan byxor. Där fötterna borde sitta finns ett par… KLÖVAR! Av någon anledning åker de iväg någonstans. Plötsligt uppenbarar sig, bakom de, en enorm basketspelare med en duk runt halsen. Fast den enorme basketspelaren är inte någon annan än självaste Minotaurus1! Plötsligt dödar Minotaurus Percy mamma. Det konstiga är att hon försvinner i ett stråk av ljus. Percy lyckas döda Minotaurus som försvinner i ett moln av damm. Sen svimmar Percy. När han vaknar är han i en stor veranda. Då får han veta att han är ett halvblod2 och att allt i den grekiska mytologin exsisterar på riktigt! Man kan tänka sig vilken chock Percy måste ha fått! Stället han har kommit till heter Halvblodslägret. Dit kommer halvblod som Percy. De måste nämligen skydda sig från monstren som inte vill något hellre än att döda halvbloden. Han blir vän med Annabeth, dotter till Athena3, och Luke, son till Hermes4. Efter en tid får han veta att han är son till Poseidon5. Plötsligt skickas han på uppdrag. Någon har stulit Zeus6 huvudblixt! Och Zeus anklagar Poseidon! Om inte någon hittar huvudblixten snart kommer ett krig mellan gudarna börja. Fast när Percy ger sig av med Annabeth och Grover märker han att det är något lurt. Kommer Percy att lyckas? Eller kommer ett stort krig mellan gudarna börja? Rekommenderas!

1Monster med horn från den grekiska mytologin.

2Resultatet av att en gud eller gudinna (från den grekiska mytologin) får barn med en dödlig (vanlig människa).

3Vishetens gudinna i den grekiska mytologin.

4Resenärernas (och även tjuvarnas) gud i den grekiska mytologin.

5Havets gud i den grekiska mytologin.

6Himlens gud i den grekiska mytologin.

Höguppläst recension

5 kommentarer

  1. Mycket spännande, men ruskigt. De grekiska gudarna är ruskiga, men samtidigt väldigt mänskliga. Detta tycker farmor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s