Farbror Joakims liv

Farbror Joakims liv (inbunden)

Av Don Rosa, Översatt av Christer Nilsson, Stefan Diös, Cleas Reimerthi

Betyg: 5 av 5.

Den här boken kom ut på 90-talet, fast den som jag här recenserar är en nyutgåva från förra året. Här får vi höra allt om farbror Joakims liv. Från när han känar sin första krona i Glasgow till när han flyttar in i Ankeborg följer vi med honom. Först gör han debutt som skoputsare och senare som torvförsäljare. Den delen är rätt rolig. Han har en affisch där det står ”Rikt folk eldar med torv! Oerhört dyrt! Imponera på grannarna!”. Med pengarna han känar försörjer han familjen. Efter några år bestämmer han sig för att söka lyckan i andra delar av världen. Han sliter i många långa år. Han känar stora pengar men tvingas sen bli av med de ingen. Han blir rikare och rikare. Men då förlorar han (nästan) alla sina vänner. Varenda krona, varenda öre känar han hederligt. Bara en enda gång gör han det ohederligt. Och det fick han länge ångra. Till slut kommer han till Ankeborg (som då är en liten stad). Där bygger han pengabingen på en kulle. Sen ger han sig ut i världen igen. När han kommer hem igen då är han världens rikaste anka. Slutet är roligt men jag berättar inte mer. Rekommenderas verkligen! Den är fantastisk. Don Rosa har verkligen gjort den på ett perfekt sätt!

4 kommentarer

 1. Vilken bra recension!
  Jag kan å min och Lydias vägnar intyga att detta mycket riktigt är en fantastisk bok! Älskar don rosa och hans berättelser om Joakim von Anka. Spännande äventyr och en gripande livshistoria!! Bästa biten är ju när Joakim hämnas på sina mobbare (som retar honom för ett brev han fått från sin familj) på deras stora båt, vilket försätter hela staden i total kalabalik; en historia som blir mytomspunnen tack vare hur häftig den är.
  Nästa steg är att läsa don rosas andra serier om Joakim och hans familj, inklusive spin-off serierna om hans liv. Resan fortsätter!
  /Adéla

  Gilla

 2. Äntligen! Jag har undrat i 65 år hur det gick till när Joakim von Anka blev just – ja just Joakim von Anka!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s