Dexter Olssons Äventyr: Morfars hemlighet

Image result for dexter olsson bok 1

Av Michael Wiander    

Betyg: 5 av 5.

Dexter är ofta hemma hos morfar. Mamma är nästan aldrig hemma. Hon är arkeolog och jobbar på universitetet. Morfar är den enda vuxna person som Dexter litar på. Morfar berättar ofta spännande historier. Han förklarar alltid allting på ett väldigt enkelt sätt. Han gör också världens godaste mat. Dexters favoriträtt är afrikansk Jambalaya. Men en dag när Dexter är hemma hos morfar avslöjar morfar sin stora hemlighet. Han är nämligen ledare för Motståndsrörelsen. Motståndsrörelsen krigar (eller, ja de krigar inte med vapen och sånt) mot Evan Kostroff, som vill bygga upp en ny rymdvärld med bara smarta människor. Kostroff är ond, väldigt ond. Det beror nog på att han inte hade någon och leka med när han var liten. Hans föräldrar var forskare som jobbade vid Nordpolen. Där fanns det ingen som Kostroff kunde leka med, så han läste i stället. Han började hata människor som bara tittade på Tv. Då bestämde han sig för att bygga en ny värld i rymden, utan Tv, med bara smarta människor. Kostroff försvaras alltid av sina Svarthattar.

Morfar visar Dexter sitt hemliga kontor. Där har han olika datorer så att han kan kommunicera med de andra i Motståndsrörelsen. Sen visar han Dexter sitt laboratorium. Där har han alla sina uppfinningar som hjälper Motståndsrörelsen att strida mot Kostroff. Men då kidnappas Dexter av Kostroff! För att ge tillbaka Dexter vill Kostroff att morfar ska ge sina uppfinningar. Men det kan morfar inte göra! Om Kostroff får tag i morfars uppfinningar så är det slut med världen. Därför ger sig morfar iväg för att ta tillbaka Dexter.

I Kostroffs luftskepp (han har ett jätte stort luftskepp) är Dexter fånge. Där träffar han en pratande apa (som hatar att bli kallad apa) som heter Tomas. Tomas kan inte bara prata, han är smart också. Då kommer morfar och befriar de från Kostroffs luftskepp! En Svarthatt blir snäll och hjälper de. Han blir döpt till Rex (Svarthattar har inte namn bara nummer). Fast polisen är efter de så de ger sig iväg till Svalbard (där ligger Örnnästet, Motståndsrörelsens högkvarter). Efter mycket besvär kommer de äntligen fram till Örnnästet på Björnön. Men det finns en spion bland de och fler och fler Svarthattar attackerar de för att få tag i morfars ritningar. Hur kommer det att gå? Kommer Dexter lyckas stoppa Kostroff att ta över världen? Den här boken är jätte-spännande! Fast den är väldigt lång, närmare bestämt 600 sidor. Rekommenderas!

4 kommentarer

 1. Låter verkligen spännande! Jag tror att det går bra till sist.
  Farmor, som inte gillar ruskiga saker. Skulle vara kul att träffa en pratande apa.

  Gilla

 2. Låter ju rafflande värre! Och än är det inte skutt… Och man får fundera på vad som är ont och vad som är gott..,

  Gilla

 3. Det finns en fortsättningsbok, kanske fler på gång. Adéla och jag köpte den för att vi träffade författaren i en bokhandel i Globen, och han tjatade så att vi skulle köpa.

  Gilla

 4. Tack Jonas för en jättefin recension! Hoppas du gillar del 2 och 3 lika mycket. Del 3 släpps 1 juni och del 4 våren 2020. I höst kommer även en kokbok med all mat från böckerna ☺️ Hälsningar Michael Wiander

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s